Megint furcsaságokra bukkant Ángyán - érik az újabb botrány?

Ahelyett, hogy a kormány a családi gazdaságokat segítené az agráriumban, néhány oligarcha uralma alá gyűrik be a magyar mezőgazdaságot - derül ki Ángyán József volt parlamenti államtitkár szavaiból.
Komócsin Sándor, 2017. május 29. hétfő, 10:35
Fotó: Reuters

Már 2010-ben készült egy tanulmány, amely azt javasolta az akkor új kormánynak, hogy a nagy élelmiszer-ipari cégek fogják össze a mezőgazdaságot alapanyag-termelő hátsó udvarnak - mondta Ángyán József a Népszavának adott interjújában. Ángyán akkor államtitkárként ennek az ötletnek a visszautasítását javasolta.

Most viszont azt történik, hogy az állam jelöli majd ki azt az alig egytucatnyi monopolhelyzetbe hozandó integrátort, amelyekkel stratégiai megállapodást köt, különleges státust és kedvezményeket biztosítva nekik. Ezek a cégek profitcentrumként lefölözik majd az integráció hasznát.

Ángyán úgy véli, hogy az orbáni koncepció szerint a hét régiónak megfelelően osztanák fel a piacot. A kedvezményezettek a szakember szerint a Csányi Sándorhoz köthető Bonafarm-csoport,  Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó cégei, Szajkó Lóránd, a Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója és mások lehetnek. (Csányi Sándor 260 milliárd forint becsült vagyonnal az első, Mészáros Lőrinc 120 milliárddal az ötödik a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb listán - a szerk.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Valodi, 2017.05.30 09:43

www.kielegyenafold.hu

"Ebben a rendszerben ugyanis a jogalkotó nem a közjót, hanem gazdasági érdekcsoportok utasításait követi, a jog könnyen és gyakorta leválik erkölcsi talapzatáról, szinte bármi törvényessé tehető, és az igazságszolgáltatást a ?jogszolgáltatás? váltja fel, ami ma esetleg a domináns háttércsoportok jogainak érvényesítését jelenti. A maffiaszerűen működő központokban azon dolgoznak, hogy hogyan lehet az adott kör érdekeit beépíteni a törvénytervezetekbe. A ?kedves vezető? azután azokat kötelező szavazásra bocsátja, és utána mindenki nyomja az ?igen? gombot. Sőt a rendszer odáig ?fejlődött?, hogy ha nem azt a gombot nyomod meg, amit kell, amit eldöntött a háttérből irányító gazdasági érdekhálót kiszolgáló vezetés, akkor téged büntetnek meg.

Tudatosan döntöttem tehát úgy, hogy ettől hátralépek, a kijózanító választási eredmények pedig arra is rádöbbentettek, hogy a társadalom eszmélése időigényes, alig gyorsítható folyamat. " (dr. Ángyán József)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html