Brüsszel már 30 százalékos előleget is csak akkor  hajlandó kifizetni az uniós támogatásokból, ha bankgaranciát kap az összeg visszafizetésére - írja a Világgazdaság. Különösen a  nagy infrastrukturális beruházások esetén tartják magukat ehhez, amikor egy-két évbe is beletelik, mire az előkészítés után az érdemi, komoly költségekkel járó munka elkezdődik.

A magyar kormány úgy akarja felgyorsítani a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszak kifizetéseit, hogy 50 százalékos előleget fizetne az elfogadott projektek kivitelezőinek. Esetenként akár 100 százalékot is kifizethetnek előre. Az EU azonban eleve kifogásolta a 30 százaléknál magasabb előrefizetést, és most még ezen szigorít.

A kormány ugyanakkor nem hátrál: a fenntartások ellenére alkalmazza a könnyítéseket. Például egy Debrecen melletti 20 kilométeres útszakasz építői, a Duna Aszfalt-Hódút páros támogatását 23,5 milliárd forintra emelték. A Miniszterelnökség azt válaszolta a VG kérdésére, hogy az EU-s aggályok ellenére folytatják a magyar módszer szerinti kifizetéseket, a költségvetésből megelőlegezve a kiadásokat.