Megint Magyarországgal foglalkozik a Financial Times

Most a keddi - az új alkotmány elfogadása óta az első - állampapír-aukción megugrott hozam adja az apropót.
NAPI, 2012. január 4. szerda, 08:31
Fotó: Napi.hu

Ha Orbán Viktornak volt is bármiféle illúziója arról, hogy egy kétharmados többség könnyebbé teheti az életet, a kedd némi ébresztővel kellett, hogy szolgáljon - így indul az ft.com feltörekvő piaci rovatának mai, Magyarországgal foglalkozó írása.

A cikk az új alkotmány elfogadása elleni tüntetések, a külföldről érkezett bírálatok és a leminősítések mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a keddi állampapír-aukción kialakult átlaghozam 2009 augusztusa óta nem látott magasságba ért, az öt- és tízéves referenciahozam pedig 10,40 százalék körül áll, a forint gyengült, a BUX esett.

Az írás felteszi a kérdést: milyen lehetőségei maradtak a kormánynak, ha nőnek az állampapírhozamok, azaz drágul a finanszírozás? Az egyik, kedden a teljes magyar sajtót bejáró feltevés szerint az IMF-tárgyalások kudarca esetén az MNB devizatartalékának felhasználása jöhet - igaz, ezt a lehetőséget az NGM tagadta. Az állam idei külső finanszírozási szükséglete 4,6 milliárd euróra rúg - írja az FT.

Számításaink szerint a teljes magyar gazdaság külső finanszírozási igénye 14 milliárd euró, amit - ha nem jön létre az IMF-megállapodás és nem lesz eurókötvény-kibocsátás - a devizatartalékból lehetne fedezni - véli Tóth Gyula, az UniCredit szakértője. Hozzáteszi: ez a tartalék 13 százalékos csökkenését eredményezné, továbbá aláásná a forinttal szembeni belföldi bizalmat és intenzívebbé tenné a tőkekiáramlást.

Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője szerint bár a kormány cáfolta a tartalék felhasználását, ő is úgy értesült, hogy felmerült ennek lehetősége. A tartalék-sztori viszont immár mainstreammé vált, az állomány pedig további 5 milliárd euróval, vagy még többel csökkenhet.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője az FT-nek is azt mondta, hogy biztos az IMF-megállapodás, annak meg kell születnie, de az oda vezető út rögös lesz. Hozzátette: mindeddig úgy tűnt, hogy a magyar kormány sem nem túl konstruktív, sem nem túl együttműködő az IMF-fel és az EU-val. Márpedig ez további piaci turbulenciát okoz, ami még nehezebbé teszi a refinanszírozást, azaz egyfajta ördögi körről van szó.

Az IMF-megállapodásnak inkább előbb, mint később tető alá kell kerülnie, ha Magyarország túl akarja élni a jelenlegi magas hitelköltségeket anélkül, hogy mélyebbre süllyedne a válságba. De mi lehet a következő lépés? - teszi fel a kérdést a cikk, amely egyúttal emlékeztet rá, hogy január 11-én újraindulnak az IMF-tárgyalások.

Mindenesetre Benoit Anne, a Société Générale elemzője már megszólaltatta a vészcsengőt: talán csak néhány hétre vagyunk a legrosszabb forgatókönyvtől, a teljes devizaválságtól. Hozzátette: ezen a ponton az MNB-nek nem lesz más választása, mint az agresszív kamatemelés, feltéve, hogy még akkor is megfelelően működő jegybank lesz Budapesten.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.01.04 09:57

A 10,40-es hozamot csak 50%-os személyi jövedelemadó,és 40%-os Áta kulcs mellett fizethető vissza.De akkor ki fog már itt élni????A nyugdíjas csak!Szóval nincs esély erre.Eladósodottságunk tovább nő.És már kezelhetetlen szinten van.Az államcsőd nem akkor van mikor azt bejelentik ,hanem akkor amikor már kialakult.És mi már beléptünk ebbe a szakaszban.Államcsőd után milyen rendszert fogunk választani????Megállunk a királyságnál,vagy egyből beköszönt az ókor.Természetesen rabszolgákkal,gladiátorokkal,és "nagy gondolkozókkal".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.01.04 09:38

Szép is az a 10.46 %-os hozam. Már nem is kell 10 év a megtérüléshez, elegendő a 9 is.
Sokat javultunk!
Előre a 100 %-os azonnali megtérülésig!
Éljen a Gazdasági Szabadságharc!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html