Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság egy 823 millió eurós támogatási csomagra tett javaslatot, amely az EU Szolidaritási Alapjának forrásaiból hivatott pénzügyi segítséget nyújtani a horvátországi földrengés és a lengyelországi árvizek okozta károk helyreállításához, valamint Magyarországnak és további 6 tagállamnak a koronavírus-járvány nyomán kialakult egészségügyi válság kezeléséhez.

A támogatási csomagból

 

  • Horvátország 683,7 millió eurót kap a Zágrábban és környékén 2020 márciusában bekövetkezett földrengés pusztító hatásainak enyhítésére.
  • Lengyelország több mint 7 millió eurós támogatásban részesül, amely a Lengyel-kárpátaljai vajdaságban idén júniusban bekövetkezett áradások utáni újjáépítési erőfeszítéseket segíti.
  • Görögország, Horvátország, Írország, Magyarország, Németország, Portugália és Spanyolország több mint 132,7 millió eurós előleghez jut, miután ezek az országok segítséget kértek a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez és a járvány hatásainak kezeléséhez. Ezen belül Magyarországnak 26 587 069 eurót (csaknem 9,5 milliárd forintot) irányoz elő a bizottsági javaslat.

 

Az EU Szolidaritási Alapja súlyos természeti katasztrófák bekövetkezése után nyújt pénzügyi támogatást az érintett uniós tagállamoknak és a csatlakozó országoknak. A koronavírus-járványra válaszul meghozott rendkívüli uniós intézkedések részeként az Európai Unió a súlyos népegészségügyi vészhelyzetekre is kiterjesztette az alap hatályát.

Ahhoz, hogy a kedvezményezettek megkapják az előirányzott támogatást, az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia az EU Szolidaritási Alapjából nyújtandó támogatásra vonatkozó bizottsági javaslatot.