Megint mínuszos az infláció!

Az elemzői várakozásokkal összhangban - az áprilisihoz hasonlóan - májusban is 0,1 százalékkal csökkent a fogyasztói árszínvonal éves összevetésben.
Napi.hu, 2014. június 11. szerda, 09:00
Fotó: Reuters

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Ezen időszak alatt a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, az élelmiszerek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások és az egyéb cikkek, járműüzemanyagok drágultak. A maginfláció a márciusi 2,7 és az áprilisi 2,4 százalék után 2,5 százalékra emelkedett. Az adatra gyengül a forint.

Elemzők az áprilisihoz hasonló mínuszos adatra, legfeljebb 0 százalékos inflációra számítottak.

Emlékeztetőül: áprilisban 0,1 százalékkal csökkent év/év alapon a fogyasztói árszínvonal - negatív inflációs rátára 1968 óta nem volt példa. Az áprilisi adatok közlésekor Mináry Borbála, a statisztikai hivatal osztályvezetője úgy vélte, ez egyelőre nem nevezhető deflációnak, mivel ez volt az első hónap, amikor csökkennek az árak, ráadásul csekély mértékben.

A feldolgozatlan élelmiszereket, az üzemanyagot és a szabályozott árú termékeket, így a rezsicsökkentést is kiszűrő úgynevezett maginfláció jelenleg 2,5 százalékos éves drágulást jelez.

Az inflációs alapfolyamat mutatókat az MNB a a KSH adatai és és saját becslések alapján állítja össze, a friss értékelést a jegybank ma 11 órakor publikálja.A kedvező körülmények hatására Európa-szerte alacsony a fogyasztóiár-indexek dinamikája. A magyar adat ugyanakkor az eurozónához viszonyítva (HICP május: 0,5 százalék) is számottevően alacsonyabb.

NGM: a nyugdíjasok különösen jól jártak

Az alacsony infláció különösen kedvező a nyugdíjasok számára. Az úgynevezett nyugdíjas fogyasztói árindex még a megelőző hónapokban mértnél is erőteljesebb, 0,8 százalékos árcsökkenést jelez. A nyugdíjasok által leginkább fogyasztott javak összességében kevesebbe kerülnek, miközben a nyugdíjak növekednek - kommentálta az adatokat a nemzetgazdasági tárca.

Az NGM arra is felhívta a figyelmet, hogy értékelése szerint a negatív fogyasztóiár-index ellenére Magyarországon nincs defláció, ami az árak tartós csökkenését jelentené és a fogyasztás elhalasztását így a belső kereslet visszaesését okozhatná. Az április-májusban regisztrált árcsökkenés átmeneti, az év második felében az egyszeri tényezők bázisból való kiesésével és a belső fogyasztás élénkülésével párhuzamosan a fogyasztói árszint kismértékű emelkedése valószínűsíthető.

Egy hónap alatt 0,2 százalékkal lett minden olcsóbb

Az utóbbi egy hónapban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek - derül ki a részletes adatokból. Az élelmiszerekért átlagosan 0,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a csokoládé, kakaó 4,3 százalékkal, a liszt 2,7 százalékkal, a cukor 1,0 százalékkal, az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 0,7 százalékkal drágultak. Csökkent a tej (-1,5 százalék) és a tojás (-0,9 százalék) ára. A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak egy hónap alatt, 0,7 százalékkal, míg a szeszes italok, dohányáruk (0,2 százalék) és a szolgáltatások (0,1 százalék) ára kis mértékben nőtt. A háztartási energia ára átlagosan 2,5 százalékkal csökkent, ezen belül a vezetékes gáz esetében az áprilisi 6,5 százalékos árcsökkentés teljes egészében megjelent az árindexben. A tartós fogyasztási cikkekért 0,3, az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) átlagosan 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 0,6 százalékkal csökkent.

Májusi árváltozások
MegnevezésEgyhavi változás (%)Egyéves változás (%)
Fogyasztói árak-0,2-0,1
Harmonizált fogyasztói árak0,10,0
Maginfláció (szezonálisan kiigazított)0,32,5
Nyugdíjas fogyasztói árak-0,2-0,8
Forrás: KSH

És mit csinál a cukorár?

Az utóbbi egy évben, 2013. májushoz viszonyítva, az élelmiszerárak 0,8 százalékkal csökkentek. Ezen belül csökkent a liszt (-17,7 százalék), a cukor (-15,2 százalék), az étolaj (-14,2 százalék), az idényáras élelmiszerek (-10,6 százalék), valamint a tojás (-4,6 százalék) ára. Drágult viszont a tej (8,0 százalék) és a sajt (9,5 százalék), 7,8 százalékkal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára. Szintén áremelkedés volt a szolgáltatásoknál (1,4 százalék), ezen belül azonban a víz- és a csatorna díja átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkeknél szintén drágulás volt (0,8 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 0,9 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkekért 1,0, a tartós fogyasztási cikkekért 0,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (-12,5 százalék). Ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. májushoz viszonyítva.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazekg, 2014.06.11 16:32

@rw:
Na, 4:20-nál utal is a lényegre az elemző. Bár csak közvetetten, a munkanélküliségen keresztül. De miután a deflációs spirálnak szerves része a munkanélküliség...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.06.11 16:10

@fazekg: most erre mit mondjak?
http://gazdasagiradio.hu/cimlap/evtizedes-melyponton-az-europai-inflacio-1426
Nincs messze az a 0.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2014.06.11 16:07

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.06.11 16:05

@zappara: egy kis adóemeléssel, kötvénykibocsátással, kamatcsökkentéssel, stb meg pillanatok alatt meg lehet ugrasztani, lehet válogatni.

Az adósság elinflálásnak meg akkor van értelme, ha:
-nem baszol ki nagyon ezzel az állampolgáraiddal.
-nemzeti valutában van az államadósság nagy része, különben az árfolyam majd úgyis kompenzálja az inflációt és ugyanott vagy ahol a part szakad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazekg, 2014.06.11 15:58

@zappara:
Én úgy vagyok vele, hogy nálunk akkor se kéne pánikolni, ha az adószűrt maginflációnk, vagy akár a maginflációnk szédelegne 0,8% körül. Pici a piacunk.
Az eurozóna a tankönyvi példa. Óriási, szélsőségesen heterogén piac. És valamelyik okos kitalálta, hogy zárjuk őket monetáris unióba, homogén szabályozással, amiből még egy globális válságban is csak 6 év (!) késéssel engednek, akkor se sokat. Így kell kioltani egy együttműködés minden előnyét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html