Megint sokat nyert az MNB a gyengébb forinton

Az első félévben a jegybank 85 milliárd forintos nyereséget ért el a gyengülő forinton, illetve a devizatartalékon, de a másutt elszenvedett veszteségek miatt a működési eredmény csak 36,2 milliárd forint volt. Igaz, ez duplája a tavaly elő félévi nyereségnek.
Napi.hu, 2015. szeptember 30. szerda, 15:28
Fotó: Napi.hu

Az MNB az elmúlt éveket folyamatosan pozitív eredménnyel zárta: 2013-ban - az előző jegybanki vezetés által tervezett 203 milliárd forintos veszteség helyett - 26,3 milliárd forintos nyereséget ért el, ami 2014-ben közel 28 milliárd forintra nőtt. Ezzel a központi költségvetés mindkét évben mentesült a veszteség pótlásának terhe alól.

Az első féléves adatok alapján ez a folyamat idén is folytatódik - kommentálta az adatokat a jegybank. 2015 első felében ugyanis 36,2 milliárd forintos nyereség keletkezett - zömmel a devizatartalék értékesítéséből származó árfolyamnyereségnek köszönhetően.

Ez utóbbi soron az első félévben 85,7 milliárd forint keletkezett a tavalyi 248,7 milliárd forint után - a nyereség a tartalékba kerülési és az eladási árfolyam közötti különbség, magyarán a forintgyengülés eredménye. A tavaly eladott eurót a korábbi statisztika szerint általában 293-295 forintos vásárolta az MNB, míg 295-320 forintos sávban értékesíthette például a bankoknak a devizahitelek forintosítása során. Az így keletkezett 85,7 milliárd forint javította az eredményt, ám minden más sor rontotta azt.

A nettó kamat- és kamatjellegű eredmény 2015 első felében például 30,4 milliárd forint veszteség volt. A kamateredmény 2014. első félévéhez képest bekövetkezett romlása mögött a számviteli elszámolási szabályok - a nemzetközi számviteli gyakorlattal összhangba hozott - változása állt. A magas kuponnal névérték fölött vásárolt értékpapírok az új módszertan szerint az értékpapír lejáratáig egyenletesen kerülnek elszámolásra a kamatbevételek terhére. Ennek hatásaként az értékpapír lejáratakor már nem keletkezik veszteség, amely a pénzügyi műveletek eredményét rontaná. Az új elszámolás alkalmazásával így 2015-ben a deviza kamatbevételek csökkentek, miközben a pénzügyi műveletek eredménye javult.


A nettó forint kamat- és kamatjellegű eredmény 59,8 milliárd forint veszteség volt, 27,4 milliárd forinttal alacsonyabb, mint 2014 azonos időszakában. A naptári napokkal súlyozott átlagos jegybanki alapkamat az első félévben 72 bázisponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest., miközben az állomány változatlan maradt.

A deviza kamat- és kamatjellegű eredmény 29,4 milliárd forint nyereség volt. Ez az előző év azonos időszakához viszonyítva alacsonyabb eredmény két tényezőre vezethető vissza: a devizatartalékok utáni kamatbevételek csökkenésére, valamint a számviteli szabályok változására. A tartalék átlagos szintje 2015 első félévében magasabb volt a 2014 első félévinél, de a tartósan alacsony és negatívba forduló hozamkörnyezet a kamatbevételek csökkenését okozta.

A pénzügyi műveletek realizált eredménye 5,2 milliárd forint nyereség volt, az előző évhez képest bekövetkezett jelentős javulás elsősorban az elszámolási szabályok már említett változásával függ össze. Ez az eredménykategória döntően a devizatartalékba sorolt értékpapírok piaci árváltozásából származó - az értékpapír eladásakor keletkező - realizált eredményt tartalmazza, ezen kívül pedig - eladás esetén - a magyar államkötvények, valamint a jelzáloglevelek realizált árfolyameredményét. A pénzügyi műveletek eredményének kedvezőbb alakulásához a csökkenő devizapiaci hozamok is hozzájárultak.

Az MNB saját tőke állománya 2015. június 30-án 603,3 milliárd forint volt. Nagyságát alapvetően a kiegyenlítési tartalékok - azon belül is a forintárfolyam kiegyenlítési tartalékának - szintje határozta meg, változásában pedig szerepet játszott az éves eredmény alakulása is. A forintárfolyam kiegyenlítési tartaléka a 2014. június végéhez képest 231 milliárd forinttal lett alacsonyabb. Ennek elsősorban az az oka, hogy a devizahitelek forintosítása miatt a devizatartalék csökkent. A forintárfolyam kiegyenlítési tartaléka 2015. június 30-án 452,3 milliárd forint volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai, 2015.10.01 08:56

@matolcsy: Idefigyelj te orbánista.
Megint a 6 alapítványba kivonja a névrokonod a MNB "hasznát" mint eddig 265 milliárd ft-ot, és majd ELTÜNK a lé!
Nálatok így megy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.09.30 18:19

@matolcsy:

kedves kommentelő!

Szelid és vissafogott szavait olvasva meg kellett magamtól kérdeznem: ez a drága jó magyar gyerek miért olyan ideges, hogy üvöltözik?

Mit mihez kötünk és mi az árfolyamcél? - ezt kérdezi tőlem először.

Nincs árfolyamcél - ezt mondta Matolcsy. Ennek következtében semmilyen állami intézkedés (?) nincsen semmilyen árfolyamértéke tartása érdekében.

A szabadesés megtörtént. A 280 Ft-os euro árfolyamot a 315-ös váltotta fel.

A magyar állam és az MNB hogyan tudja befolyásolni a forint konvertibilis árfolyamát?

Ez a kérdése, kedves kommentelő, azt mutatja, hogy azvarban van. lányosban.

Van nem konvertibilis forint is talán?

Az MNB eszközei ismertek: a kamatpolitikát említhetném. Simor kamatemelése, amimor kellett, megerősítette a forintot. Mint arra lehet emlékezni.

A kérdés magában rejti a kijelentést: mi semmilyen mődon enm vagyunk képesek arra, hogy a forint árfolyamát befolyásoljuk.

Ki lennénk teve minden hatásnak? Gyenge és eszköztelen az ország vezetése? Ezt mondod...

Ami tény: az MNB forintgyengítő politikája hatalmas és meg nem érdemelt nyereséget keletkeztetett az MNB-nél, de ez a nyereség - ilyen a világ -, másoknál, a magyar polgárok legnagyobb részénél óriási veszteségként jelentkezett.

Az állam is örömmel jelentette, hogy a forint leértékelődése miatt az euroban utalt EU pénzek többet érnek.

Ez a nem pénzügyi eszközökkel foglalkozó átlagember számára ott jelentkezik, hogy minden, ammi külföldről jön be egyre drágább.

Ordibálásod és idegességed érthető: soha ennél nyíltabban és pőrébben az Orbán-uralom nem jelent meg, a harácsolás, az ország erőinek kizsigerelése és eladósodásunk, mert a milliárdnyi dollárban és euroban fölvett hitelt forintban kell kitermelni ilyen őrült árak mellett.

Szóval, érthető az idegeskedésed.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.09.30 17:56

@Bulemia: Tisztelt hót hülye barátom!
Meséljen róla mi is az az árfolyamcél?...
Mit mihez kötünk?...
aztán: hogyan tudja a magyar állam vagy az MNB befolyásolni a forint konvertábilis árfolyamát?...
Végül:...ugyan kik is képesek arra, hogy befolyásolják a forint árfolyamát.

Várjuk tisztelt hót hülye barátunk mélyreható válaszait!
Nyugodtan el is poénkodhatja a hót hülye vicceivel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.09.30 16:08

Ezért nincs árfolyamcél.

A cél: a forint rontása.

Sikerült, az MNB és Magyarország Jobban Teljesít!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kibe, 2015.09.30 15:43

Júj de jó hír, ismét......
Szóval milyen jó nekik, közben a nép meg beleroskad a gyenge forintba, no de most má nincs devizahitel, mert ugye mindig abban a devizában kellene eladósodni ami erős, most jó lenne az eur meg a chf de nem, most a jó gyenge huf hagy szóljon, majd 10-15 év múlva lehet újra siránkozni, de addig ezek már nem lesznek Magyarországon....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html