Megint van infláció Magyarországon

Augusztusban folytatódott a fogyasztói árak emelkedése, méghozzá a vártnak megfelelő ütemben.
Napi.hu, 2014. szeptember 11. csütörtök, 09:01
Fotó: Napi.hu

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban azt követően, hogy júliusban - három hónapon át tartó csökkenést követően - 0,1 százalékos emelkedésbe fordult a fogyasztói árindex.

A maginfláció 2,5 százalék, míg a nyugdíjasok árindexe 0,2 százalékos év/év csökkenést mutat - júliusban rendre 2,6 és -0,4 százalékot számolt a KSH.

Éves összevetésben a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, a tartós fogyasztási cikkek és az egyéb cikkek, üzemanyagok, valamint az élelmiszerek ára csökkent, mialatt a szeszes a dohányáruk és a szolgáltatások drágultak, a szeszes italok viszont olcsóbbak lettek. Meglódultak a repjegyárak, illetve továbbra is bőven átlag felett drágult a középfokú oktatás.


1 hónap alatt - 2014. júliushoz viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 6,8 százalékos árcsökkenésének a következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest nem változott. Nőtt a sajt (1,4 százalék) és a tej (1,2 százalék) ára. A legnagyobb mértékben a szolgáltatások drágultak (0,5 százalék), ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 1,7 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk, valamint a háztartási energia ára nem változott. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkellett kevesebbet fizetni. Az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára átlagosan 0,8 százalékkal csökkent, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek ára kis mértékben, 0,1 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

12 hónap alatt, 2013. augusztushoz viszonyítva, az élelmiszerárak 0,1 százalékkal csökkentek. Ezen belül csökkent a cukor (17,6 százalék), a liszt (13,0 százalék), az étolaj (12,5 százalék), az idényáras élelmiszerek (6,7 százalék), valamint a péksütemények (3,6 százalék) ára. Drágult viszont a tej és a sajt, 6,5 százalékkal. A szeszes italok ára átlagosan 4,7 százalékkal csökkent, a dohányáruké 16,9 százalékkal emelkedett, a szolgáltatásoké 2,7 százalékkal nőtt. Ez utóbbin belül a víz és a csatorna díja átlagosan 1,6 illetve 1,4, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkek körében kismértékű árcsökkenés történt (0,2 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,4 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért 0,3, a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (12,0 százalék). Ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. augusztushoz viszonyítva.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2014.09.11 19:09

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2014.09.11 19:09

@megfigyelt: Hidd el én pontosan tudom mit és miért írtam, még akkor is, ha te a szarkazmusra totálisan érzéketlen vagy.

És ne átlag 5% inflációval számolj, hanem repkedtek itt sokkal komolyabb számok is (2009-re emlékszem akkor 9% körül volt).
Továbbá azt is nézd meg hogy előtte mikor volt utoljára inflációkövető emelés, ne 2009 utántól számolj, hanem attól az időponttól.

Azért mert nagy betűkkel beírsz ide fals számokat, azzal csak saját jogodat bizonyítod az általad feldobott címre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.09.11 18:54

csak idén 6%-ot gyengült a forint az euróhoz képest
a magyar családok jövedelme szépen elértéktelenedik... a köszönőleveleket a nyugdíjtolvajoknak (gy.k.: szektás férgeknek) kell címezni!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.11 18:52

VISZIK a FORINTHITELT a cégek

2014. szeptember 11., csütörtök 7:57 MTI-Eco

Hazai fizetőeszközben a cégek hatodik hónapja vesznek fel több hitelt, mint amennyit törlesztenek: ez vélhetően részben a növekedési hitelprogram második szakaszának köszönhető, és a pénzügyi szektor a Magyar Nemzeti Bank hitelezési felmérései alapján a forintkölcsönök iránti kereslet további bővülésével számol.

Itt a magyar gazdasag iranti bizalom, nagy a magyar termekek iranti kereslet, ezaltal aktualis az investicio,
kedvezö kamatfeltetelek biztositjak a magyar gazdasag tovabbi növekedeset.

A hazai gazdasag tovabbi dinamikus növekedese, tovabb erösiti a FORINT poziciojat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.11 12:33

Növekszik Magyarorszagon a lakossag bevetele!

Érdekes számok érkeztek a lakosságról
2014. szeptember 11. 10:37

Az alacsony betéti kamatok miatt a lakosság körében nagyon népszerűek az értékpapírok, a kiemelkedő június után az értékesítés viszont visszaesett a szektorban. Júliusban 57 milliárd került értékpapírokba, a legnagyobb sláger továbbra is a befektetési alap és az állampapír.


Velemeny: a megelhetesen kivül, böven jut befektetesre is, Júliusban 57 milliárd

Nönek a keresetek, nö a bizalom a magyar gazdasagba,a kormany minden magyar allampolgar erdeket tartja szem elött.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html