Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban azt követően, hogy júliusban - három hónapon át tartó csökkenést követően - 0,1 százalékos emelkedésbe fordult a fogyasztói árindex.

A maginfláció 2,5 százalék, míg a nyugdíjasok árindexe 0,2 százalékos év/év csökkenést mutat - júliusban rendre 2,6 és -0,4 százalékot számolt a KSH.

Éves összevetésben a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, a tartós fogyasztási cikkek és az egyéb cikkek, üzemanyagok, valamint az élelmiszerek ára csökkent, mialatt a szeszes a dohányáruk és a szolgáltatások drágultak, a szeszes italok viszont olcsóbbak lettek. Meglódultak a repjegyárak, illetve továbbra is bőven átlag felett drágult a középfokú oktatás.

1 hónap alatt - 2014. júliushoz viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 6,8 százalékos árcsökkenésének a következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest nem változott. Nőtt a sajt (1,4 százalék) és a tej (1,2 százalék) ára. A legnagyobb mértékben a szolgáltatások drágultak (0,5 százalék), ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 1,7 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk, valamint a háztartási energia ára nem változott. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkellett kevesebbet fizetni. Az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára átlagosan 0,8 százalékkal csökkent, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek ára kis mértékben, 0,1 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

12 hónap alatt, 2013. augusztushoz viszonyítva, az élelmiszerárak 0,1 százalékkal csökkentek. Ezen belül csökkent a cukor (17,6 százalék), a liszt (13,0 százalék), az étolaj (12,5 százalék), az idényáras élelmiszerek (6,7 százalék), valamint a péksütemények (3,6 százalék) ára. Drágult viszont a tej és a sajt, 6,5 százalékkal. A szeszes italok ára átlagosan 4,7 százalékkal csökkent, a dohányáruké 16,9 százalékkal emelkedett, a szolgáltatásoké 2,7 százalékkal nőtt. Ez utóbbin belül a víz és a csatorna díja átlagosan 1,6 illetve 1,4, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkek körében kismértékű árcsökkenés történt (0,2 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 1,4 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért 0,3, a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (12,0 százalék). Ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. augusztushoz viszonyítva.