Mégis érdemben nőhet a minimálbér 2021-ben?

A munkáltatók minimálbér-javaslata nemcsak a 2022-ben esedékes járulékcsökkentést veszélyezteti, de ellentmond a versenyszférában több cégnél tervezett, öt-nyolc százalékos béremeléseknek - mondta Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő a Magyar Nemzetnek.
Domokos László, 2021. január 5. kedd, 08:30
Fotó: Napi.hu

Nem sikerült megállapodniuk 2020 végéig a munkaadói és a munkavállalói képviseleteknek a minimálbér és a garantált bérminimum idei emeléséről. A munkaadói képviseletek mindössze a három százalékra becsült infláció mértékével emelnének.

A szakszervezetek az egyeztetéseken kompromisszumkészebbek voltak, ugyanakkor az ötszázalékos nettó minimálbér-emelkedésből már nem hajlandók engedni. A kormány a képviseletek egyezségét várja.

A munkáltatóknak is érdekük, hogy legalább öt százalékkal emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum. Bár a munkaadók megállnának a háromszázalékos emelésnél, a versenyszférában összességében az átlagos béremelési várakozások ennél kedvezőbbek: jellem­zően öt-nyolc százalékos béremelésre készül számos vállalkozás - fogalmazott Szalai Piroska munkaerő­piaci szakértő a napilapnak. Véleménye szerint a járvány ellenére reálértéken is tovább kell nőnie a kötelező legkisebb keresetnek.

A szakértő szerint ezért legalább öt százalékkal kellene emelni a minimálbért és a garantált bérminimumot 2021-ben.

Véleménye szerint hamarosan meg kell születnie a döntésnek, az időhúzás senkinek sem érdeke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix16, 2021.01.06 10:17

@OV:
"vagy kisebb adókulccsal adóztatni...így kiküszöbölhető a fiatalok elvándorlása"

Ez nem igaz!
:D
Egy más szemléletű országban talán de itt azon nyomban annyi bruttót kapna, hogy a kedvezménnyel élve ugyanannyi legyen a nettója...

"csak a progresszív, átgondolt adópolitikával érhető el"

Ld. fletó: 36% adó a középréteg aljára...
:D

"a társadalmi felelősségvállalás, és szolidaritás"

Ja-ja, mindig csak adni, adni mint a gazdád!
Akkor is ha aki kapja visszaél vele...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2021.01.06 10:11

Csáth Magdolna:
Ő azzal érvel: hogy a hazai KKV szektor pont az alacsony hozzáadott értékű munka miatt: már nem tud évről-évre nagyobb minimálbért kitermelni: hisz ez elveszi versenyelőnyét a multival szemben...és az így kieső bevételeit: már nem tudja innovációra fordítani...ahhoz majd állami források kellenek(a kis emberektől beszedett adókból)...ezért veti fel Csáth Magdolna...hogy azon munkakörökben, amelyek "BEÁRAZOTT BÉRÉRTÉKE" közelít a minimálbérhez...hogy versenyelőnyt is képezzen, illetve megtartson a kkv szektor munkavállalót(kvázi ne a multihoz vándoroljon, ahol nagyobb bért kaphat)...a minimálbér átmeneti nulla adókulcsát javasolja, arra az időre, amíg az adott munkavállaló előrelépési útja "be nem érik"...viszont akkor fel kellene adni az 1 kulcsos adórendszer torz, gazdagokat előnybe tartó társadalompolitikáját...de hát majd az idő úgy is bebizonyítja Csáth Magdolna igazát...lásd: ha a járvány kontrollálhatóvá válik, és a világon újra gazdasági konjunktúra lesz...a magyar fiatalok úgy húznak el innét...hogy ihaj! :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2021.01.06 09:54

Kedves hozzászólók!
Önök akaratlanul is az 1 kulcsos adórendszer tarthatatlanságára utaltak.
A világon sehol sincs, hogy a jogszabályi legkisebb bér UGYANAZON SZJA KULCCSAL adózzon...mint a megkapható legnagyobb jövedelem...ez kontra produktív-és konzervál egy rossz bérpolitikát.
Maga Csáth Magdolna mint JOBBOLDALI-KONZERVATÍV(SICC!!) közgazdász is felveti: hogy a FIATAL, PÁLYAKEZDŐ munkavállalók esetében egy ADOTT IDŐTARTAMRA (5 év), amíg kellő rutint szerez az adott munkakörben, illetve kellő egzisztenciát képez...érdemes lenne a minimálbért NEM adóztatni, vagy kisebb adókulccsal adóztatni...így kiküszöbölhető a fiatalok elvándorlása...illetve azon REJTETT, ÁTTÉTELES TÁRSADALMI NEVELŐ hatás is elérhetővé válna a progresszivitással...hogy a gazdagabb rétegek (MINT A VILÁG FEJLETTEBB RÉSZÉN MINDENÜTT!!!) nagyobb adókulccsal adózzanak...kvázi azon társadalmi attitűd elvárást erősítve: hogy nagyobb társadalmi szolidaritást vállaljanak az elitek ez által....IS!
Mint tudjuk, hazánkban a társadalmi felelősségvállalás, mint olyan hihetetlenül alacsony...illetve TORZ módon valósul meg a jövedelmek adóztatása: példa: a világ gazdagabb részein büntetik a focistákat, ha akár reklám bevételei után eltitkol adót(lásd Messi)...ugyanakkor idehaza a focisták adókedvezményt kapnak, de érzékletes példa a kaszinók adómentes koncessziója is.
Látni kell: hogy ez hosszútávon nem tartható...mindig csak újabb-és újabb "fals" életpályamodellekkel kell kiszúrni az emberek szemét...de EGÉSZSÉGES TÁRSADALMI ADÓPOLITIKA...MINT A VILÁGON MINDENÜTT...csak a progresszív, átgondolt adópolitikával érhető el...de hát sajnos most az Új-nemzeti neo-burzsoázia/dzsentri kiépítésének korában fontosabb a jövedelmek oligarchákhoz csatornázása...mint az átgondolt jövedelempolitika, és társadalmi szolidaritás kiépítése.
Több ízben megerősítettem: még a vállaltan Fidesz szavazók is, ha szívükre teszik a kezüket, elismerhetik, hogy a társadalmi felelősségvállalás, és szolidaritás...mint olyan, ebben a kies kis il-liberalizmusunkban egyszerűen NEM MAGÁTÓL ÉRTETŐDŐ EMBERI ÉRTÉK!
Ez van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bobby11, 2021.01.06 09:23

@MaTar:
Itt sosem lehet piaci kategória, mert akkor a munkaadók jórésze bejelentene bruttó 100ra, a többit meg kapnád zsebbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bobby11, 2021.01.06 09:23

@Ballada:
Ez is jó is lehetne, ha nem zsebbe kapná a fizetését kb a munkavállaók harmada. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html