Az ország kormánya az adósság "puha átalakításán" gondolkodik, amelynek keretében a hitelezők önkéntes beleegyezésével meghosszabbítanák a követelések visszafizetésének futamidejét - írta a Ta Nea című görög újság forrásának megjelölése nélkül a Reuters szerint.

Egy másik lap, az Isotimia, szerint a kormány vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy a teljes követelésállomány lejáratát átalgosan öt évvel meghosszabbítsa. Ez a hitelezőkkel történő megállapodás után következne, írja a lap egy kormányközeli forrásra hivatkozva.

A lap szerint ugyanakkor azt is írja, hogy még nem született döntés a javaslatról, a tárgyalások még informális szinten folynak.

A napilapokban megjelent információ némileg ellent mond annak, amit a görög döntéshozók az utóbbi időben kommunikáltak az adósságátütemezés lehetőségéről - jegyzi meg a Reuters.

Georgiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter szerdán azt mondta, hogy az ország továbbra is tervez kötvénykibocsátást 2012 elején, arra számítva, hogy a portugál mentőcsomag és a görögoszági reformok megnyugtatják a piacokat.

A pénzügyminiszter szerdán a görög adósság mértékét - amely 2012-ben elérheti a GDP 160 százalékát - "teljesen fenntarthatónak" nevezte és az adósságátütemezés lehetőségét pedig kizárta.