Mégis kellenek a bevándorlók - tízezreket hívnának Magyarországra

Elkerülhetetlenné vált, hogy Magyarország a határon túlról pótolja a munkaerőhiányt, emellett a jövőben kiemelt szerepet kell szánni a munkapiacon a roma népességnek - érvelnek a legnagyobb hazai munkaadói szövetségnél. A szakszervezetek szerint viszont ezzel a munkáltatók célja, hogy elodázzák a komoly béremelést, amely az egyetlen valóban hatásos fegyver lehetne az ország kiürülése ellen.
K. Kiss Gergely, 2016. július 11. hétfő, 07:08
Fotó: Napi.hu

Munkaerőhiány kezelését célzó javaslatcsomaggal állt elő nemrég a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a dokumentum kapcsán pedig már kormányoldalról is azt nyilatkozták, hogy több pontjával egyetértenek.

Az alapprobléma lényegében demográfiai meghatározottságú - érvelt lapunknak Rolek Ferenc, az MGYOSZ alelnöke, így a javaslatban is megfogalmazódik, hogy a korfa alakulása miatt a munkaerőpiacra belépő új generációk sokkal kisebb létszámúak, mint az onnan kilépők. A munkavállalási célú elvándorlás gyorsul, a fiatal generációk országok közötti mobilitási hajlandósága jelentősen megnőtt, a külföldön dolgozó magyarok létszáma több százezerre tehető.

A külhoni munkavállalás erőteljesebben érinti a szakképzett és az egyetemi végzettséggel rendelkezőket. Rolek becslései szerint a hazai munkaerőpiacon lévők létszáma éves szinten 40-50 ezer fővel fogyatkozik. Ez az ütem pedig a következő években-évtizedekben is folyamatos lehet és szerinte akkor is fennállna, ha senki nem távozna külföldre.

A szervezet úgy látja, a munkaerőhiánnyal a következő években elkerülhetetlenül számolni kell. Reális célként ennek mérséklését, a trendek megállítását, lassú megfordítását lehet kitűzni. Ennek mentén a szövetség több eszközt is javasol, amelyek közül az egyik szerint kormányzati program szükséges a "kulturálisan beilleszthető, szakképzett külföldi munkaerő" bevonására.

Nem a határon túli magyar kisebbség a célcsoport

A dolgozat példája szerint Lengyelországban egymillió ukrán dolgozik, ez népességarányosan idehaza 250 ezer munkavállalót jelentene. Az MGYOSZ alelnöke szerint a közeli jövőben nem ilyen nagy számú, hanem mindössze néhány tízezer, legfeljebb 40-50 ezer vendégmunkás befogadására gondoltak. A cseh és lengyel példák alapján elsősorban Ukrajnát jelöltét meg, mint küldő országot - de mindenképp az európai kultúrkörből származó dolgozókat várnának, akik könnyedén beilleszthetőek. Nem tartják viszont célcsoportnak a határon túli magyar kisebbségeket.

Felvetésünkre, mely szerint könnyen megeshet, hogy az ukrán munkavállalók mindössze ugródeszkának használnák a magyar nyitást és hamar tovább állnának a nyugati EU-tagállamok felé, Rolek úgy reagált: ez valós veszély, ám még az effajta fluktuáció mellett is megérné a hazai vállalkozásoknak a vendégmunka.

Rolek elmondta, csak a gazdasági realitásokat vették figyelembe, oly módon, hogy a helyzet társadalmilag- politikailag kezelhető legyen.  Az EU-ba tömegével érkező, szakképzett embereket jelentősebb arányban soraiban tudó szíriai, vagy iraki menedékkérők foglalkoztatásáról nem kívánt nyilatkozni.

Az alelnök szerint a demográfiailag növekvő részarányú és alacsony foglalkoztatási rátájú roma népesség felzárkóztatására össztársadalmi programot lenne szükséges kidolgozni. Ők a jövő munkaerejének forrásai - fogalmazott.

A rassz és a származás lesz döntő?
Egy héten belül igen ellentmondó nyilatkozatokat tett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a migráció nem megoldás a munkaerőhiányra. Elmondta, hogy nem támogatja a szakképzetlen, írástudatlan bevándorló tömegek behozatalát Európába, ezzel ugyanis nem lehet megoldani az unió munkaerő-piaci problémáit.
Nem sokkal később azonban bejelentette, hogy a dolgozóhiány miatt a kormány támogatja a harmadik országból érkező munkások foglalkoztatását. A miniszter fontos feladatnak nevezte az érkező munkaerő elhelyezését is, ezért jövőre a kormány adókedvezményekkel támogatja a cégek lakhatásra fordított kiadásait. Január elsejétől a munkáltatók például a munkásszállás kialakítására és fenntartására fordított kiadásaikat kétszeresen vehetik figyelembe a társasági adóalapjuk megállapítása során, emellett bevezetik az úgynevezett mobilitási célú lakhatási adókedvezményt is.

Ezzel együtt Varga korábbi nyilatkozatára ráerősített Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, aki szerint az Európába érkező munkaképes bevándorlók túlnyomó része semmiféle szakképesítéssel nem rendelkezik - a munkaerőpiac problémáit pedig csak súlyosbítaná. A kormányzati nyilatkozatoknak élesen ellentmond az Osztrák Munkaerő-piaci Szolgálat (AMS) felmérése, amely szerint nem csak az alap-és középfokú, hanem a felsőfokú végzettségűek aránya is meglepően magas az iráni, a szír és az iraki menekültek (tehát a belépők többsége) körében. Az iráni menekültek 40 százalékának van valamilyen diplomája, míg a szírek között a felsőfokú végzettségűek és érettségizettek aránya még magasabb is, mint az osztrák átlag.

Ha így folytatják, kiürül az ország!

Nem tartja szerencsésnek az MGYOSZ munkaerőhiány orvoslására kínált javaslatát Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, aki szerint a harmadik országból származó dolgozók előtti piacnyitás csak még lejjebb vinné a hazai bérszínvonalat - ezzel pedig a probléma kiindulópontját konzerválná. Márpedig szerinte a krónikus munkaerőhiány oka az elvándorlás, amely az árszínvonalhoz képest (is) túlzottan alacsony bérszínvonal, illetve az aránytalanul magas bérterhek okoznak Magyarországon. Úgy látja, a munkaadói szervezet javaslata mindössze az eddigi kamarai (illetve kormányzati), a "keleti nyitás" elvét követő, alacsony fizetésekre alapozó bérpolitika folytatása lenne.

A munkaadóknak inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy a minimálbér nettó értéke érje el a létminimum szintjét, s muszáj lenne érdemi béremeléseken gondolkozni, hiszen a jelenlegi nyomott fizetések nem csak az elvándorlást gerjesztik, de a vállalkozók számára is erősen beszűkítik az üzleti környezetet - érvelt Kordás.

Ezzel szemben a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ülésein kiderült, hogy a vállalkozói oldal továbbra is csak a GDP- növekedéssel megegyező ütemű bérdinamikát tartana kívánatosnak, míg a kormányoldal is csak a bérkiáramlás, büdzsébe betervezett növekedésének megfelelő - 5 százalék körüli - szinten emelné a minimálbért jövőre. Az aktuális fordulón a kabinet oldaláról azt is bejelentették, hogy az adókörnyezet nem változik 2017-ben (a bérterhek tehát nem csökkennek) és a jövő évi költségvetést nem fogják módosítani egy magasabb ütemű minimálbér-emelés érdekében.

A MGYOSZ javaslatának "kulturálisan beilleszthető" vendégmunkásokra vonatkozó kitételét Kordás rendkívül károsnak tartja, már csak azért is, mert amennyiben a külföldről érkezők körében vallás, bőrszín és egyebek alapján szelektálnak, az példát kínál arra, hogy a magyar munkavállalók között is ilyen jellegzetességek alapján tegyenek különbséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.07.12 12:03

@Warlock:

Óh, hát nem tetszik, ha a szemedbe mondják a "nem-tulajdonosi szemléletű" dolgozók véleményét...

Nem bírod?

Pedig el kell viselni, tökkém. El biz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.07.12 11:37

@V0LE: "hanem annak tobbszoroset, amivel a te magyar fizud messze nem tud versenyezni"

Ehm... az enyém ööö... nos az tud... :-))) Azért írtam a német minimálbért, mert az a szerencsétlen tojton azzal példálózott, és szerintem azt az összeget itthon is simán meg tudja keresni bármilyen dolgozni akaró, jó képességű, szakmunkás, közép- vagy felsőfokú végzettségű ember, ha hajlandó odatenni magát (és nem a könnyebbik végét megfogni a dolgoknak, de hát ezt kiveséztük már)

"Aztan jonnek az olyan magyar "aprosagok" a cegnel, hogy a fonok szankcional, mert a ceges kocsi fogyasztasa 4,2 liter folott volt :)"

Ezt úgy hívják, hogy költséghatékonyság... tudod... Majd egyszer eljön az ideje nálatok is... Nálunk muszáj sajnos költséghatékonynak lenni... Látszik, hogy nem voltál cégvezető, vagy ha voltál, akkor nem lett jó vége... Egyébként nem került sor szankcionálásra az utóbbi időben, az alkalmazottaink tulajdonosi szemlélettel bírnak... :-))) (a többit kiszórtuk...) :-)

"Nem gyulolkodnek allandoan, nem azt nezik folyamatosan, hogy a szomszed epp mit vett, "

Jónak mondod... ha valakinek, nekem sem okom nincs irigykedni, sem a mentalitásommal nem egyezik, pont lefosom az összes szomszédot, meg azt is hogy kinek mije van, a saját boldogulásom érdekel, és érdekelt mindig, ez van a fókuszban.

Magyarországon és a közép-európai államokban nem dívik a multikulti, nem szeretik, ezt el kell fogadni. Ezért nem bunkók... bunkó te vagy, ha ezért lebunkózod őket. Lehet hogy majd egyszer itt is lesz multikulti... ki tudja jó lesz-e... Egyébként én imádom a sokszínűséget az USA-ban, Nyugat Európában, élvezem mikor ott járok... bár tény, lakni nem laknék ott... Lehet ezt régimódiságnak hívni, földhöz ragadtságnak, de ez nem bunkóság.. szerintem. Mutatok neked bunkót, tessék:

@HauserBlama: "Mindjárt kiderül, hogy a munkájából élő nem más, mint egy féreg, aki a tőkés vérét szívja, a tőkés/ügyvezető nélkül nem is létezne."

Ott a bunkó... Blama... csak miheztartás végett... :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.07.12 09:39

@Warlock:

"...Te meg magyar vagy (sajnos), az még nem jutott eszedbe, hogy a hazádban próbálj meg boldogulni, ne a könnyebbik végét fogd meg a dolgoknak? Lusta munkakerülő..."

Hú, a magyar cég magyar ügyvezetője ( nemzetközi lánc tagja amúgy, mert önállóan nem tudna boldogulni...), megmondta!

Lusta munkakerülő! A tőkés a munkásnak - a nem fizető, a munkás kizsákmányoló a kizsákmányoltnak.

Klasszikus.

Mindjárt kiderül, hogy a munkájából élő nem más, mint egy féreg, aki a tőkés vérét szívja, a tőkés/ügyvezető nélkül nem is létezne.

Itt tartunk megint, ez a színvonala Warlock úrnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.07.12 09:36

@Pegazus_a_borbarat:


Te mit is dolgozol?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2016.07.12 08:37

@Warlock: "világéletedben egy szimpla migránsnak tartanak ott"

Tudod te kis melymagyar vallalkozok gyongye, nem minden orszagban olyan parasztok az emberek mint Mo -on. Nem gyulolkodnek allandoan, nem azt nezik folyamatosan, hogy a szomszed epp mit vett, nem az erdekli oket, hogy a masik honnan jott. Egyszeruen csak elnek, nyugodtan, baratsagosan. Ezt a nemzeti barom szoveget sokan megeszik Mo -on ( foleg akik meg soha nem jartak kulfoldon ), hogy mashol majd kineznek, nem szamitasz embernek.... de a valosag egeszen mas. Ezt persze egy agyatlan soha nem fogja fel, csak szajkozza tovabb a hulyeseget. Komolyan ez az egyetlen adutok a kulfolddel szemben? :D

"Amúgy ha hajlandó vagy odatenni magad idehaza, röhögve mehetsz itthon is a német minimálórabér fölé..."

Szepen hangzik, csak egyreszt nem igaz, masreszt ha "odateszed magad" akkor kulfoldon sem minimalbert kapsz, hanem annak tobbszoroset, amivel a te magyar fizud messze nem tud versenyezni. Aztan jonnek az olyan magyar "aprosagok" a cegnel, hogy a fonok szankcional, mert a ceges kocsi fogyasztasa 4,2 liter folott volt :)
Sokszor mondtam mar, a penz nem minden, az alacsony fizetes csak egy resze a tortenetnek.

"csak nem te, mivel gyenge vagy... ugye.. ellenkező esetben nem onnan pofáznál, hanem itthon dolgoznál..."

Imadom az ilyen megnyilvanulasokat :)
Aki elment az "gyenge", "alkalmatlan", "semmirekello", "lusta"... Mint peldaul Gabor Denes es a tobbi magyar Nobel dijas, akik szinten gyengek voltak... a sok hulye, sokkal tobbre vitte volna Mo -on. Azt hiszem ennel hulyebb mar nem leszel :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html