Mégis lesz 38 órás munkahét?

A tervezet többek között 38 órás munkahetet, 20 perces ebédidőt, illetve december 24-én munkaszüneti napot javasol. A munkaadók egyik javaslatot sem támogatják - írja a Népszava.
NAPI Online, 2005. augusztus 8. hétfő, 11:04
Fotó:

Noha a munkavállalói oldal kérésére elmaradt az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) csütörtökre tervezett ülése, az érdekegyeztetés folyamatosan zajlik - mondta Kordás László munkaügyi államtitkár a Népszavának. Az államtitkár kiemelte: a kormány a napokban indította útjára az Mt. Módosítására vonatkozó javaslatot. A szakszervezetek ugyanakkor ismét szakbizottsági vitát kértek az előterjesztésről és kifogásaikat hangoztatták. Az OÉT következő ülése várhatóan augusztus 25-én lesz.

A szakszervezetek 21 pontban foglalták össze javaslataikat a Munka törvénykönyvének (Mt.) közelgő módosításával kapcsolatban. Borsik János, az autonómok elnöke szerint bár azt sikerült elérni, hogy a tárgyalások napirendjére felvegyék a december 24-i munkaszüneti napot, a munkaadók semmilyen más javaslatukat nem támogatták.

Rolek Ferenc, a Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint a változtatások kizárólag a munkavállalóknak előnyösek. Ezt pedig elfogadhatatlannak tartják, hiszen "kívánságlista" a munkaadóknak is lenne. "Nem támogatjuk a december 24-i munkaszüneti napot sem, mert a munkavállalók nagy többsége amúgy sem dolgozik ezen a napon" - mondta az alelnök.

A bizottsági megbeszélések után várhatóan szeptember második felében kerülhetnek az OÉT elé a bérekről, adókról és járulékokról szóló elképzelések.

HOZZÁSZÓLÁSOK