Az esti órákban megszületett a döntés az új jegybankelnök személyéről. A Világgazdaság úgy értesült, hogy Simor András helyét mandátuma lejárta után Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági miniszter veszi át, helyettese Balog Ádám lesz, aki jelenleg az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Matolcsy feladatait Varga Mihály veszi át, aki jelenleg a nemzetközi hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszteri posztot tölti be.

A hírre a forint 291,5 közeléből 293-ig esett az euróval szemben, és további esés valószínűsíthető.

Simor András mandátuma március elején jár le. A jegybankelnök jó ideje a Fidesz, illetve az Orbán Viktor vezette kormány bírálatainak kereszttüzében van. Matolcsy György személye nem számít meglepetésnek, kormánypolitikusok a miniszter jelölését eddig azzal hárították el, hogy az új jegybankelnök személyéről a miniszterelnök hivatott dönteni. Orbán Viktor a múlt héten Brüsszelben úgy nyilatkozott: a jelöléssel megvárja március elejét. "Mindent megteszek annak érdekében, hogy megvédjem Magyarországot a spekulációtól, ami az új elnök személyéhez kötődne" - indokolta a miniszterelnök az utolsó pillanatra halasztott döntését.

Matolcsy, mint potenciális jegybank-elnök jelölt, akkor került ismét a figyelem középpontjába, amikor a múlt héten interjút adott a Wall Street Journalnak és a Dow Jonesnak is. Az interjút értékelve egyes elemzők kifejezetten furcsállták a korábbiakhoz képest túlzottan óvatos kijelentéseket, így egyesek azt is feltételezték, hogy ezzel Orbán Viktor igazából időt adott Matolcsynak arra, hogy "megkedveltesse magát a piacokkal".