Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB fizetési mérleg statisztikája egy jelentős átalakításon ment keresztül a közelmúltban, ezzel párhuzamosan pedig nagy adatrevízióra is sor került. A leglátványosabb változást éppen a munkajövedelmek soron találhatjuk - mutat rá a pénzügyi portál cikke. A munkajövedelmek egyenlege (vagyis a hazautalások és a Magyarországon dolgozó külföldiek visszautalásának különbsége) óriásit változott: 2013-ban 800 millió euróról 2,17 milliárd euróra.

A munkajövedelmekből származó bevétel így már a magyar GDP 3 százalékát közelíti, ami jelentősnek mondható, hiszen immár elmondhatjuk: a folyó fizetési mérleg többletének több mint harmada abból származik, hogy a külföldön munkát vállaló magyarok hazautalják a megszerzett jövedelmük egy részét. Vagyis - teszi hozzá a Portfolio.hu - a munkajövedelmek jelentőségét a megváltozott adatok fényében újra kell értékelni: a külföldön dolgozó magyar munkavállalók az utóbbi két évben már jelentős mennyiségű jövedelmet utaltak haza.

Az új adatsor sokkal inkább egybevág a munkapiaci folyamatokkal: az ugyanis nehezen volt hihető, hogy az egyre növekvő számú külföldi munkavállaló nem utal haza több munkajövedelmet.