Megjelent a Költségvetési Tanács 2018-as feladatterve

A Költségvetési Tanács (KT) idén kiemelt figyelmet szentel a közép- és hosszú távon fenntartható fejlődés és az államháztartás kölcsönhatásainak elemzésére - derül ki a KT idei első, csütörtöki ülését követően a parlament honlapján közzétett dokumentumokból.
K. Kiss Gergely, 2018. január 11. csütörtök, 17:51
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A testület rendkívül fontosnak tartja a gazdaság versenyképességének, hatékonyságának javításával az államháztartás tartós egyensúlyának erősítését. Ennek rendeli alá a véleményalkotásában segítséget jelentő kutatások tervét, és ebből a célból több szakmai konzultációt is tervez.

A KT idén is kiemelten értékeli a központi költségvetés megalapozottságát, az államadósság-szabály érvényesülését - idézi az MTI.

A tanács folytatja az előző elnöki ciklusban kialakult gyakorlatát, amelynek során véleményezési munkájában alapvetően az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakmai hátterére támaszkodik, ezen túl igénybe veszi a különböző üzleti, kutatóintézeti, akadémiai, egyetemi elemzéseket annak érdekében, hogy széles körű bázisra építkezhessen az államháztartás bevételeire és kiadásaira ható külső és belső tényezők értékelése során.

A Költségvetési Tanács tevékenységének középpontjában az államháztartás egyensúlyának elérését és megőrzését célzó törvényi előírások teljesülésének elemzése, betartatásának segítése áll. A tanács megállapította, hogy az államadósság-szabály mind 2017-ben, mind a korábbi években érvényesült. A GDP-arányos államadósság évről évre folyamatosan csökkent.

A beszámolók és a feladatterv teljes terjedelmében megtekinthetők a Költségvetési Tanács honlapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2018.01.11 20:13

istenem, hogy mennyire súlytalan ez az egész revű (tanácsnak is hívhatjuk)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html