Megjelent: ez jön az OKJ-képzés helyett

Az nem újdonság, hogy a kormány radikálisan átalakítaná a szakképzési rendszert, de az már igen, hogy az erről szóló, korábban többször is módosulni látszott újratervezési szándékot a tegnap éjjel megjelent Magyar Közlönyben formába is öntötték.
Szabó M. István, 2019. október 1. kedd, 08:50
Fotó: Pixabay

Noha egy évvel ezelőtt bejelentették a szakképzési rendszer radikális átalakítását, az eredeti elgondolást többször is újratervezték, módosították, mire júliusban hivatalosan is bejelentették, hogy  nem gyökeresen lecsökkentik az OKJ-s képzések számát, hanem megszüntetik a rendszert. Ezt a bejelentést egy hónapja, szeptember elején ugyan egy kiszivárgott dokummentum felülírni látszott, de végül így is, úgy is maradt az Innovációs és Technológiai Minisztérium elképzelése: korszerűsítés címén teljesen átalakítani a szakképzési rendszert.

Pölöskei Gáborné, a tárca szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára júliusban több fórumon is azzal érvelt a változtatás mellett, hogy az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szisztémája elavult, ezért 2020-tól tartalmilag, formailag és módszertanilag is meg kell újítani a szakoktatást. A részletek kidolgozását a politikus őszre ígérte, és hétfő éjjel a Magyar Közlönyben a kormányrendelet meg is jelent. A 2012-es, korábbi rendelet felülírása - a képzési rendszerben maradó szakmák mellékletbe sorolásán túl - csupán hat pontban történt meg, mégis alapvető változást idéz majd elő a rendszerben.

A 30 oldalas melléklet részletesen felsorolja azokat a szakmákat és képesítéseket, amelyek továbbra is a szakképzés részei maradhatnak. Az iskola rendszerű képzésben 177 szakképzési, illetve szakképzés ráépülések, plusz 25 kulturális és művészeti szakképzési tétel került összesen a táblázatba - ezek 2-6 éves időtartamú besorolást kaptak. A 76 rész-szakképzési tétel pedig 100-720 órás iskolarendszeren kívüli képzési idővel szerepelnek a mellékletben.

Az immár "régi" képzési rendszer az előzetesen ígérethez képest gyakorlatilag egy évvel tovább működhet majd, mivel a kormányrendelet értelmében 2020. december 31-ig indíthatók (azzal a feltétellel, hogy a vizsgákat (beleértve a javító- és pótvizsgákat is legkésőbb 2022. december 31-ig befejezik).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.10.01 16:38

Az a lényeg, hogy akinek mondjuk van 10-20 év gyakorlata egy szakmában, de nincs papírja róla, az továbbra se vizsgázhasson le egyből és ingyenesen, csak sok hónapos tanfolyam felesleges végigülése és sok százezer forint felesleges befizetése (családja hosszas éheztetése) után.
Tehát ne a levizsgázott szakemberek számának növelése legyen a lényeg, hanem az, hogy minél több fizetős tanfolyam és arany-áron vizsgáztató csúsztasson a beszedett milliárdjaiból minél több kenőpénzt a politikusoknak.
A hiányszakmákban az internetről bárki számára ingyenesen letölthető tananyag és ingyenes elméleti vizsga minden hónapban minden megyeszékelyen: ez véletlenül se valósuljon meg, mert mi a francot tudna kezdeni Magyarország mondjuk kétszázezer felesleges informatikussal vagy akármilen építőipari szakmunkással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html