Megjött a hideg - egyre pocsékabb a levegő

Elkezdődött a fűtési szezon és ennek hatása megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.
Csernátony Csaba, 2020. október 23. péntek, 11:52
Fotó: Pixabay

A mérőállomással megfigyelt települések közül Budapest, Debrecen, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok, Sajószentpéter, Szeged, Szolnok, Tököl és Vác levegőjét minősítették kifogásoltnak.

Nyolc helyen a kisméretű aeroszolrészecskék (PM2,5) napi átlagkoncentrációja, míg két városban - Debrecenben és Szolnokon - a nitrogén-dioxid órás átlagkoncentrációjának napi maximuma esett a levegőhigiénés index kifogásolt kategóriájába.

A kifogásolt levegőminőség esetén a gyermekeknél, időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél enyhe légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció) jelentkezhetnek, meglévő tüneteik súlyosbodhatnak. Azt ajánlják, hogy az érintett településeken az említettek, különösen a légzőszervi betegségben szenvedők mérsékeljék a munkavégzést, az intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését a szabadban.

Az NNK mindenkitől azt kéri: ne szennyezzék a környezetet, mellőzzék a helytelen fűtési módokat és a zöldhulladék égetését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2020.10.24 06:44

Hol van ilyenkor na4 meg a tobbi nagypofaju aki a szeneromuveket akarja eroltetni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.10.23 23:13

A légszennyezés nyilván elsősorban a fűtési módtól függ. A távfűtés, gázfűtés és a(nálunk még kevéssé elterjedt) villanyfűtés nem okoz számottevő levegőszennyezést. A gond a szilárd tüzelőanyagok eltüzelésével van. Hol lehetne itt javítani a helyzeten? Támogatni kellene a gázfűtést(ahol van vezetékes gáz) árcsökkentéssel(vagy az ÁFA-kulcs csökkentésével!), meg kellene szüntetni a lignit és a gyenge minőségű barnaszén lakossági értékesítését. A tűzifa forgalmát keményen ellenőrizni kellene, mert nagyon nagy a feketekereskedelme és a minőséggel is komoly bajok vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html