Megjött az eredmény a boltbezárásokról

Több mint 10 százalékkal csökkent áprilisban a kiskereskedelmi forgalom. drasztikusan csökken például a ruhák forgalma, az online boltok viszont dupláztak.
Csernátony Csaba, 2020. június 4. csütörtök, 09:01
Fotó: Stockfresh

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások eredményeként.

Az élelmiszer-forgalom 0,4 százalékkal csökkent, lényegében stagnált. A visszaesés elsősorban a nem élelmiszerek forogalmának közel 15 százalékos csökkenésével, valamint az üzemanyagoknál bekövetkezett 26 százazlékos visszaeséssel magyarázható.

A nem élelmiszerek belül ruha- és cipőforgalom 90 százalékkal esett vissza, a használt cikkek forgalma közel 80 százalékkal csökkent.  bútorforgalom bő 20 százalékkal mérséklődött tavaly áprilishoz képest. A járvány miatt az internetes boltok évek óta meredeken emelkedő forgalma áprilisban kiugró mértékben nőtt, több mint a duplájára emelkedett.

A nem élelmiszereknél látható áprilisi hanyatlás a járványhoz köthető boltbezárásokkal magyarázható, de ebben a termékkörben könnyen lehet, hogy megtorpan az eddigi lendület. Az utóbbi időszakban a nem élelmiszerek adták a kiskereskedelem motorját, tavaly például 9,5 százalékos forgalomnövekedés könyvelhettek el. Ugyanakkor a nem élelmiszerek csoportjába tartoznak a tartós fogyasztási cikkek vásárlását sokan várhatóan elhalasztják. Legalábbis ez derül ki a Pulzus Kutató Napi.hu számára készített friss felméréséből. A kutatás eredményei szerint a magyarok több mint harmada - 35 százaléka - ugyanis a járványhelyzet miatt elhalasztja a nagyobb értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlását. A kutatás szerint elsősorban a 60 évnél idősebbek és az alapfo végzettésgűek teszik későbbre ezeket a beszerzéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK