Több más feltörekvő piaci gazdasággal együtt Magyarország szuverén adóskockázati besorolását is leminősítette hétfőn a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, a várható recesszió súlyosságára hivatkozva - jelentette az MTI. A Fitch megjegyezte ugyanakkor, hogy a Magyarországnak jóváhagyott pénzügyi védőcsomag jórészt megszünteti a külső finanszírozási kockázatokat.

A Fitch 17 nagy felzárkózó gazdaság adósosztályzatának felülvizsgálata után döntött arról, hogy az eddig "BBB plusz" szintű magyar besorolást egy fokozattal "BBB"-re csökkenti. Ez továbbra is a még befektetésre ajánlott alapsávon belül van.

A Fitch Ratings ezzel együtt negatívról stabilra változtatja a magyar szuverén besorolásra érvényben tartott kilátást, a 20 milliárd eurós pénzügyi csomag hatására hivatkozva, amelynek nyomán a hitelminősítő szerint jórészt megszűntek a külső finanszírozási és likviditási kockázatok Magyarország esetében.

A cég a térségen belül Románia minősítését két fokozattal a befektetési sáv alá, az eddigi "BBB"-ről "BB plusz"-ra rontotta, ezen az osztályzaton is fennhagyva a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.
A Standard & Poor's után a Fitch a második nemzetközi hitelminősítő, amely spekulatív szintre süllyesztette Románia szuverén adósbesorolását; Románia az egyetlen ország az EU-ban, amelynek több nagy hitelminősítőnél nincs befektetésre ajánlott osztályzata.

Amint arról beszámoltunk, Magyarország besorolását a Moody's Investors Service pénteken rontotta, "A2"-ről "A3"-ra, negatív kilátással, de ez az új osztályzat is még elsőrendű befektetői minősítés.

A Fitch hétfőn rontotta Bulgária és Kazahsztán besorolásait is, Dél-Korea (A plusz), Mexikó (BBB plusz), Oroszország (BBB plusz) és Dél-Afrika (BBB plusz) osztályzati kilátását pedig stabilról negatívra változtatta.