Megjött a visszajelzés a kormánynak

A magyar gazdaság növekedése belendül 2017-ben, melynek motorja a magánfogyasztás lesz - olvasható az OECD legfrissebb elemzésében. A nemzetközi szervezet szerint 2018-ban viszont ismét lassulhat a tempó.
Szabó Zsuzsanna, 2016. november 28. hétfő, 11:01
Fotó: Reuters

A magyar növekedés várhatóan 2017-ben felgyorsul, amint az új uniós pénzügyi ciklus keretében a strukturális alapok pénzeiből megindulnak a beruházások - olvasható az  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb, Magyarországról szóló jelentésében. A nemzetközi szervezet 2018-ra azonban ismét a gazdasági növekedés lassulásával számol.

A magyar növekedés motorja továbbra is a magánfogyasztás, miután a foglalkoztatás növekszik - részben a kiterjedt közmunkaprogramnak köszönhetően -, a bérek pedig gyorsabban emelkednek - az alacsonyabb személyi jövedelemadó (szja) és a szelektív áfacsökkentés miatt.

Az OECD elemzése ugyanakkor megjegyzi: az exportnövekedés viszont visszaesik, amint a versenyképességi előny csökken a fajlagos munkaerőköltség emelkedése és a lassú termelékenységnövekedés nyomán. Az exportőrök eddig főleg az árak csökkentésével operáltak, ez azonban nem folytatható a végtelenségig - figyelmeztet az OECD. Magyarország exportja ráadásul nagyban függ az európai piacoktól, amelyekre a Brexit miatt hatással vannak a pénzpiaci turbulenciák. A gyengülő export a jelentős folyó fizetési mérleg többletet is mérsékelni fogja.

A magyar gazdaság fő mutatói
Mutató201620172018
GDP (éves változás, százalék)1,72,52,2
Munkanélküliség (százalék)5,14,54,4
Infláció (éves változás, százalék)0,11,42,5
Folyó fizetési mérleg (a GDP %-ában)6,86,75,7
Államháztartás pénzügyi mérlege (a GDP %-ában)-1,6-2-2
Államadósság (maastrichti, a GDP %-ában)75,174,172,8
Export (éves változás, százalék)
8,14,84,3
Import (éves változás, százalék)8,25,96,1
Forrás: OECD Economic Outlook, 2016. november

A költségvetési irányvonal expanzívvá válik 2017-ben a nemzetközi szervezet várakozásai szerint, az szja csökkentése és más, a gazdasági növekedést támogató intézkedések révén. A gazdasági pangás viszont kezd eltűnni nagyobb bérnyomást és fogyasztói inflációt generálva, így a pénzromlás üteme 2018 végére elérheti a 3 százalékos jegybanki célt.

Az adósságszolgálat költségei 2013 óta a GDP arányában 1 százalékpontot estek, ami némi költségvetési mozgásteret is eredményezett. Ugyanakkor, e mozgástér kihasználása prociklikusnak bizonyulhat, hacsak a gazdaság nem a vártnak megfelelő növekedést produkálja. Ráadásul államadósság szintje még mindig magas - vélik az OECD szakemberei.

A költségvetési politikának a potenciális növekedésre kellene összpontosítani az állami kiadások prioritásainak átalakítása révén. Az OECD szerint leginkább a közmunkából kellene a kormánynak visszavennie, miután a munkaerőpiac helyzete javul és élénkíteni az állami infrastrukturális beruházásokat - az uniós forrásokon túlmutatóan is -, különösen a közlekedésben, ami a termelékenységet is növelné.

Amennyiben 2018-ban is fennmarad a költekező, prociklikus költségvetési politika, a növekedés magasabb lehet, de a munkaerő-piaci feszültségek is éleződhetnek - figyelmeztet a nemzetközi szervezet elemzése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2016.11.28 22:20

@pastorius: "jaja, arra az egy napra (dec. 31.)..aztán majd szépen viszaáll"

Bocs, de dec. 31.-e a negyedik negyedév vége, és mint ahogy már a portfolio.hu is felhívta rá a figyelmet, a harmadik negyedév végén is már 74,2% volt a ráta. Ami 0,5%-al alacsonyabb volt mint a tavaly év végi, és 0,9%-al alacsonyabb a friss OECD prognózisnál. Az OECD sok százmilliárdos tévedésben van MO.-al kapcsolatban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.11.28 19:41

@MMM108WWW:
ne ijesztgess :))
de valahogy így..nem kicsit félelmetes
mert közben tényleges nem történik semmi komoly a sötétség megelőzésére
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.11.28 19:38

@tegnaputan:
jaja, arra az egy napra (dec. 31.)..aztán majd szépen viszaáll...nyáron 79% fölé emelkedett..
neked nem tűnik fel, hogy a GDP-arányos adósságcsökentés ennél a kormánynál elszakadt a GDP-től?
legalább is kiesett az "arányos"
furi egy kicsit
(idén pl. tök szar lesz a növekedés, ennek ellenére nagyobb csökkenés várható..teljes nonszensz)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2016.11.28 18:55

@MMM108WWW: Bónusz +most elkezdődött a választásokra az osztogatás. Idejekorán, dehát a gyeplőt nem az utolsó egyenesben kell a lovak közé dobni, hanem időben. Jönnek a nyugdíjasok is, jövő héten felsrófolják a jövő évi emelést és ha nem érzik elégnek, jövőre megváltoztatják a rendszert, hogy magasabb lehessen a következő. Nagyon komoly pénzszórás jön jövőre.
..Na, tudjátok, hogy miértnyomta és nyomja szeretettminiszterelnökünk a rezsirizsát?
A rezsicsökkentés lenyomta az inflációt. A nyugdíjak karbantartása, ugyibár, az infláció mértékéveltörténik.
Namármost, hacsak 1 százalékkal kevesebbet kell emelni a nyugdíjakat, máris milliárdokat kaszál az állam. De ha csak ezt az egy százalékot kalkuláljuk,az a 150 ezer forint alatti nyugdíjaknál (megszorozva 12-vel) bőven fedezi a rezsicsökkentgetésekösszegét! Most csak azon töprenghetünk, hogy direkt így gondolták a fiúk a nyugdíjkérdést megoldani?
Egyszerűen zseniális.
Igen, én is úgy gondolom, hogy ez nagyon veszélyes - de próbáljuk egy kicsit elemelkedettebben nézni: sokan nem hittünk (az ún. liberális közgazdászok minden héten apokalipszist vizionáltak, emlékezzünk, pl. a kamatvágásoknál, különadóknál) abban, hogy ez működik és ennek m,ár sok éve. Szóval meglátjuk. Nem hiszek az OV által gazdaságpolirti8kának nevezett rövidtávú rögtönzéssorozatnak, szerintem ez nem gazdasági ideológia, hanem a tömény populizmus gazdasági alkalmazása - még egyelőre csakazért nem omlott össze amíg az EU végül is finanszírozza, amíg van honnan - pl. oktatás - elvenni, van honnan lopni, addig működik. Szpáhik "gazdálkodnak" így.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MMM108WWW, 2016.11.28 18:30

@a nagy hohoohooo: Aztán majd eljön 2020 és az örök sötétség Magyarországon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html