Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az általános forgalmi adó (áfa) 24 százalékos Romániában, az új adótörvénykönyv ennek szintjét jövő évtől kezdődően 20 százalékra csökkentené.

A kormányfő közölte: a kabinet most sürgősségi rendelettel hozza előre a 2016 január elsejétől tervezett adócsökkentő intézkedések egyikét, amelyeket a parlamenti elfogadásra váró új adótörvénykönyv irányoz elő.

Az eredeti tervekkel szemben nemcsak az alapélelmiszerek, hanem minden élelmiszer áfája csökken, valamint az értékesítésükkel kapcsolatos közétkeztetési szolgáltatásoké is - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ponta szerint a román költségvetés a tervezett 5 milliárd lejes (340 milliárd forint) hiány helyett 5 milliárd lejes többlettel zárta az idei első negyedévet és így máris rendelkezik az élelmiszerek áfájának csökkentésével keletkező bevételkiesés fedezetével. Az intézkedést Victor Ponta azzal indokolta, hogy egyrészt az EU-ban a románok költik jövedelmük legnagyobb hányadát (csaknem harmadát) élelemre, másrészt az élelmiszerágazatban a legmagasabb az adókerülés mértéke. Bukarest azt reméli, hogy az élelmiszerek áfájának csökkentése hozzájárul az ágazat versenyképességének javításához, a feketegazdaság visszaszorításához és növeli az ország élelmiszerbiztonságát.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég közölte: ellenzi a román kormány adócsökkentési terveit, amelyeket túl korainak tart.

A bukaresti hírtelevíziók által megszóltatott elemzők szerint a szociáldemokrata Victor Ponta azért próbálja minél gyorsabban életbe léptetni a liberálisok által is szorgalmazott adócsökkentéseket, hogy kifogja a szelet jobbközép politikai ellenfelei vitorlájából a jövő évi önkormányzati és parlamenti választások előtt.