Megjött az áfacsökkentés a szomszédba

Júniustól 9 százalékra csökkentik Romániában minden élelmiszer és alkoholmentes ital áfáját - jelentette be kedden a bukaresti kormány ülésén Victor Ponta miniszterelnök.
MTI-Eco, 2015. április 7. kedd, 12:44
Fotó: MTI/AP

Az általános forgalmi adó (áfa) 24 százalékos Romániában, az új adótörvénykönyv ennek szintjét jövő évtől kezdődően 20 százalékra csökkentené.

A kormányfő közölte: a kabinet most sürgősségi rendelettel hozza előre a 2016 január elsejétől tervezett adócsökkentő intézkedések egyikét, amelyeket a parlamenti elfogadásra váró új adótörvénykönyv irányoz elő.

Az eredeti tervekkel szemben nemcsak az alapélelmiszerek, hanem minden élelmiszer áfája csökken, valamint az értékesítésükkel kapcsolatos közétkeztetési szolgáltatásoké is - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Ponta szerint a román költségvetés a tervezett 5 milliárd lejes (340 milliárd forint) hiány helyett 5 milliárd lejes többlettel zárta az idei első negyedévet és így máris rendelkezik az élelmiszerek áfájának csökkentésével keletkező bevételkiesés fedezetével. Az intézkedést Victor Ponta azzal indokolta, hogy egyrészt az EU-ban a románok költik jövedelmük legnagyobb hányadát (csaknem harmadát) élelemre, másrészt az élelmiszerágazatban a legmagasabb az adókerülés mértéke. Bukarest azt reméli, hogy az élelmiszerek áfájának csökkentése hozzájárul az ágazat versenyképességének javításához, a feketegazdaság visszaszorításához és növeli az ország élelmiszerbiztonságát.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég közölte: ellenzi a román kormány adócsökkentési terveit, amelyeket túl korainak tart.

A bukaresti hírtelevíziók által megszóltatott elemzők szerint a szociáldemokrata Victor Ponta azért próbálja minél gyorsabban életbe léptetni a liberálisok által is szorgalmazott adócsökkentéseket, hogy kifogja a szelet jobbközép politikai ellenfelei vitorlájából a jövő évi önkormányzati és parlamenti választások előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.04.07 15:17

@nemhiszem:

....1 % áfa csökkentés kb 150 mrd ft bevételkiesés az államnak ..,még

5 % -nak sincs értelme ,mert a kereskedők lenyelik ,mondjuk 10 %-os ok

,de az 1500 mrd ft bevételkiesés ...honnan ????..Jézus ????...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.04.07 15:11

@unnortodox: mi meg fizetjük a 27 % os áfát. itt csal európa összes áfacsalója, igazad van mi ki bírjuk fizetni ezt is..

ha meg a hazai keményen drogozó kisember vásárolna valami nagyobbértékűt kimegy nyugatra és megveszi ott mint 1990 előtt. Szuper változások ezek jujjdeörölökénisveled
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.04.07 14:43

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nemrég közölte: ellenzi a román kormány adócsökkentési terveit, amelyeket túl korainak tart...


..ezek az imf hitelek következményei ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html