2014-gyel ellentétben - amikor is egyetlen szavas választási programmal állt elő a Fidesz -  2018-2028 közötti tízéves időszakra készül kormányprogram, ennek elkészítését már az ősszel megkezdi kormány - mondta Lázár János, miniszterelnökségi miniszter a csütörtöki kormányinfón. Ennek keretében hangzott el, hogy a kormány áttekintette a szociális-egészségügyi terület kérdéseit, egyetlen konkrétum ami elhangzott, hogy mentősök esetében is lesz "életpálya program", magyarán béremelés.

Lázár elmondása szerint az elmúlt napokban gazdasági kabinet, stratégiai kabinetülés és kormányülés is volt, ám érdemi bejelentések most sem voltak a kormányinfón. A legkomolyabb témák: folytatódik az iskolatej-program, foglalkoztak a Nemzeti Eszközkelő Zrt. lakásaival, tájékozódtak a főváros közlekedés fejlesztési terveiről és tárgyaltak a halgazdálkodási programról is - mondta a miniszterelnökségi miniszter.

Döntött a kabinet arról is, hogy áttekintik az e-számla bevezetésének helyzetét.

A bevándorlás ügyében megkezdte a kormány a felkészülést a népszavazásra. Lázár szerint nem demokrataként gondolkodik, aki a népszavazástól való távolmaradásért kampányol. Az ellenzéki pártok szerint az ellenzéki pártok "trollkodnak" és "sunnyognak", amikor bojkottra szólítanak fel.

Lázár János ma is bejelentette - immár többedszerre -, hogy a kormány ősszel törvényjavaslatot nyújt be arról parlamentnek, hogy a földárveréseket lezárják. Eddig 206 ezer hektárnyi földet értékesítettek, ebből 270 milliárd forint bevétel folyt be - mondta Lázár János. (A miniszter nem tette hozzá, de a bevétel jelentős része az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt. hiteleiből folyt be.) Újdonság viszont, hogy a 270 milliárdos teljes összeget nem költik el, hanem az államadósság csökkentésre fordítják - legalább is ezt javasolják majd a kormánynak, döntés ez ügyben sem született még.