Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerdai bejelenté szerint a megújított ezerforintos bankjegycímletek március 1-től fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedésük néhány hónapon belül várható.

A jelenleg forgalomban levő (2017 előtt kibocsátott) régi ezerforintos bankjegyekkel 2018. október 31-ig lehet fizetni, ezt követően az MNB bevonja azokat, így november 1-től már csak az új bankókat lehet használni.

Fontos tudni, hogy a bevonási határnapig be nem váltott, régi ezer forintos bankjegyek sem veszítik el az értéküket. A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig, azaz 2038. október 31-ig, díjmentesen átválthatók - azonos címletű - törvényes fizetőeszközre - hangsúlyozta a jegybank.

Az MNB tavaly augusztusban jelentette be, hogy jönek az új ezresek. Az új bankjegy egyik újdonsága a "villogó" holló: a bankjegy előoldalának közepén ugyanis vagy egy holló, amelynek színe a bankjegy mozgatására bíbor színről zöldre vált és vissza. Emellett új biztonsági elemeket kapott az új pénz, például rejtett kép, mikroírás található rajta. (Az új ezrest, a villogó hollót és a többi biztonsági elemet itt nézheti meg.)

Az új bankjegy már 2017. augusztus 24-től jogilag hivatalos fizetőeszköznek számít, de a készpénzforgalomban csak holnaptól jelenik meg.

A 2014-ben elindított magyarországi bankjegycsere az új 10 ezer forintos bevezetésével indult, majd 2015-ben az új 20 ezres megjelenésével folytatódott. Az új kétezrest és ötezrest 2016-ban mutatták be, forgalomba pedig 2017-ben kerültek. Az új ezres után egy bankjegy jön még.

Napi.hu