Megkezdődik az IMF és a Világbank tárgyalása

Ma megkezdődik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank szokásos éves találkozója: 188 ország pénzügyminiszterei és jegybankárai gyűltek össze Limában, hogy megvitassák a klímaváltozással és a nyomott világgazdasági növekedéssel kapcsolatos kihívásokra adandó válaszokat.
Inforádió, MTI, 2015. október 9. péntek, 07:35
Fotó: Reuters

A péntektől vasárnapig tartó rendezvényen Magyarországot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviseli. Bár a világgazdasági recesszió forgatókönyve a jelenlegi helyzetben nem valószínű, a valutalap mégis nyugtalan. Maurice Obstfeld, az IMF fő közgazdásza szerint nem tűnik elérhetőnek a robusztus és összehangolt világgazdasági növekedés, különös tekintettel a világ második legnagyobb gazdasága, Kína teljesítményének lassulására.

Kedden közzétett előrejelzésében lefelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap. A világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadványban már csak 3,1 százalékos átlagos gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb tavalyinál és 0,4 százalékponttal marad el az áprilisi becsléstől. Az elemzés alapvető megállapítása szerint a fejlett világban tartósan mérsékelt a növekedés, a feltörekvő országokban pedig öt éve folyamatosan lassul.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a helyzetet nem jellemezné borúsnak, de a fejlett országok tartósan laza monetáris politikája pénzügyi sebezhetőségeket eredményező buborékokat keltett, különösen a feltörekvő piacokon. Lagarde felszólította a döntéshozókat, hogy támogassák a gazdasági növekedést, de "a gyorsan változó és bizonytalan világban" ügyeljenek a pénzügyi kockázatokra.

A perui tanácskozás vízválasztó lehet abból a szempontból, hogy napirenden marad-e az IMF öt éve, Dél-Koreában elhatározott reformja, amelynek értelmében növelnék a fejlődő országok - mindenekelőtt Kína - súlyát a fejlettek rovására. A történelminek nevezett változtatás azonban azóta is várat magára, elsősorban azért, mert az Egyesült Államok eddig sikeresen blokkolta azt. Áttörés ez ügyben Limában sem várható, de - mint azt az IMF egy neve elhallgatását kérő, magas beosztású tisztségviselője elmondta - "az év végéig jó lenne, ha kiderülne, milyen irányba megyünk tovább".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunnorti, 2015.10.09 08:56

...1. kisebb profitráták !!!! a multik ott adózzanak ,ahol a profit termelődik--offshor felszámolása a Világon !

...2. helyi gazdaságok-piacok építése

...3. környezetvédelem

...4. spekuláció visszaszorítása


...van feladat ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html