Megkezdődött a nyári időszámítás

Ma hajnali 2 órakor 3-ra kellett állítani az órákat.
Inforádió, 2014. március 30. vasárnap, 09:34
Fotó: Reuters

Magyarországon - az Európai Unió gyakorlatához igazodva - március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás.

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott nyári időszámítás lényege, hogy a szokásos ébrenléti idő minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, azaz reggel 7 és este 10 óra között a lehető legkevesebbet kelljen használni a világítást.

A mindenkori fogyasztási adatok alapján megállapítható, hogy a több évtizede bevezetett, 1980 óta működő gyakorlattal az ország egy napi átlagos villamosenergia-fogyasztását spórolhatjuk meg évente.

Az óraátállítás 6 belföldi és 17 nemzetközi vonat közlekedési rendjét érinti, ezeknek módosult az érkezési, illetve egyes esetekben az indulási időpontjuk. Az érintett vonatok menetrendjéről részletes információ a www.mav-start.hu oldalon található.

A légi közlekedésben az átállás nem érint egyetlen budapesti járatot sem, mert a menetrend szerint akkor nincs érkező vagy induló gép a Liszt Ferenc-repülőtéren. A nyári időszámítás kezdetéhez igazodva ma hajnalban lép életbe a nyári menetrend, így számos légitársaság növeli járatainak sűrűségét, új járatokat indít vagy ismét elindítja a télen szüneteltetett járatokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ibatisz, 2014.03.30 10:12

Ez nem igaz, nálam - az én sötét lakásomban - teljesen mindegy, hogy milyen időszámítás van, nekem mindig szükségem van villanyra, tehát nem spórolok semmit. Szerintem más se,ha csak nem olyan ingatlanban lakik, ahol a falak is üvegből vannak.Jó lenne már ezt a baromságot abbahagyni, mert a szervezetünknek egyáltalán nem jó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html