Megkezdődött az aratás az országban

Megkezdődött az aratás az országban; a gazdálkodók már minden megyében megkezdték az őszi árpa betakarítását - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken a fővárosban az aratási koordinációs bizottság ülését követően.
MTI, 2014. június 20. péntek, 12:43
Fotó: Napi.hu

Czerván György elmondta, hogy a termés kilátások biztatóak. Mindez azt jelenti, hogy a belföldi ellátáshoz szükséges kenyér- és takarmánygabona-mennyiség az idén is megterem Magyarországon, sőt még kivitelre is jut belőle.

Az őszi árpa vetésterületének - amely mintegy 208 ezer hektár - már mintegy negyedét (22 százalékát) - levágták a gazdálkodók az országban. Az eddigi adatok szerint a termékhozam hektáronként 4,2 tonna, de a szakemberek ennél magasabb 4,4 tonnás hektáronkénti átlaggal számolnak e növényi kultúra esetében.

Összességében - a becslések alapján - a nyári kalászosgabona- és repcetermés várhatóan eléri az előző évi jó termés szintjét, az előző évek átlagához képest pedig jelentősen nő. Mindez főként az őszi búza esetében jelent majd jelentős export lehetőséget - mondta az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK