Meglepetés a nyugdíjaknál - nem mindig jár az emelés

A nyugdíj mellett munkát vállalóknak nem minden esetben jár a korrekciós nyugdíjemelés, derül ki Napi.hu birtokába került egyedi nyugdíjhatározatból. Van ugyanakkor egy kiskapu.
Napi.hu, 2013. november 8. péntek, 09:48
Fotó: Napi.hu

A nyugdíj melletti munkavállalás az elmúlt évtizedekben is a magyar nyugdíjrendszer neuralgikus pontja volt, ugyanis a viszonylag alacsony korhatár sokakat csábított arra, hogy minél korábbi nyugdíjazást válasszák, s a nyugdíj mellett tovább dolgozzanak. Mint az közismert, bő egy évtizeddel ezelőtt még 55, illetve 60 év a volt a korhatár a nők és a férfiak estében, ami az elmúlt tíz évben fokozatosan 62 évre emelkedett. Az újabb emelés jövőre indul be, amikor is az évtized végére fokozatosan 65 évre tolódik a kötelező nyugdíjkorhatár - ezzel a korai nyugdíjazásokból eredő többletköltségektől és elvi problémáktól már megszabadulhat a magyar nyugdíjrendszer.

Ugyanakkor az elmúlt években számosan választották a minél korábbi nyugdíjazást nem bízva a magyar nyugdíjrendszerben, pláne a politika ígéreteiben, látva a folyamatosan változó nyugdíjszabályokat. Elvileg a korhatáron túli munkavállalás komoly bónuszokat jelentene a későbbi nyugdíjazáskor, ennek ellenére a magyarok többsége szeret élni a minél korábbi nyugdíjazással, így hozzájutva inkább a csökkentett, de biztos nyugdíjhoz, amit kiegészíthet munkajövedelemmel is. A nyugdíj mellett dolgozók tovább fizetik a tb-járulékokat - ezért a nyugdíjasként ledolgozott évekért cserébe plusz nyugdíjemelést kérhetnek - legalább is elvileg.

Nem mindegy, mikor ment nyugdíjba

Egy a Napi.hu-hoz érkezett olvasói levélből kiderül, hogy nem minden nyugdíjas kapja meg a nyugdíj mellett ledolgozott évei után a korrekciós emelést. A kormányhivatal határozata szerint ugyanis csak a tényleges öregségi nyugdíjasoknak jár ez az emelés. 2011 után azonban parlament úgy módosította előbb az alkotmányt, majd az alaptörvényt és a nyugdíjtörvényeket, hogy nem minősültek nyugdíjnak azok az ellátások, amiket azon nyugdíjasoknak folyósítottak, akik a tényleges korhatár előtt hamarabb mentek el nyugdíjba. (Az előrehozott nyugdíjak 2012 előtt rendes saját jogú nyugdíjnak minősültek, ám ezen ellátás nyugdíjstátuszát, így védelmét megszüntette a parlament - kvázi egyfajta járandósággá alakítva a korábbi nyugdíjakat.)

A lapunk birtokában levő kormányhivatali határozatból kiderül, hogy mivel ezek a korábbi öregségi előrehozott ellátások már nem számítanak nyugdíjnak, így az emelésük sem kérhető abban az esetben sem, ha az illető "nyugdíjas" dolgozott és fizetett tb-járulékot. Ez a gyakorlat minden bizonnyal sérti a korábbi alkotmányban meghatározott szerzett jog védelmét, ám ami alkotmányellenes az még nem alaptörvény-ellenes - ugyanis ez utóbbi jóval puhábban és megengedőbben kezeli a szociális jogok védelmét - nyilatkozta lapunknak egy a szociális és nyugdíjjogban jártas szakértő.

Van kiskapu

Míg a jelenlegi szabályozás a fenti módon bünteti azon nyugdíjas munkavállalókat, akik a 2012 előtti szabályok szerint mentek előrehozott öregségi nyugdíjba, addig a Fidesz által kitalált "Nők 40" program keretében korhatár előtt nyugdíjazott nőket nem - derül ki az idézett kormányhatározatból. (A Fidesz választási ígérete volt és mára a nyugdíjtörvény része lett, hogy az a nő, aki 40 évet ledolgozott - de legalább 32 esztendőt és legalább három gyereket nevelt -, az a nyugdíjkorhatár betöltése előtt elmehet öregségi nyugdíjba.) Mivel ezen hölgyek nem egyéb ellátást, hanem öregségi nyugdíjat kapnak, az első perctől fogva rájuk nem vonatkozik a korlátozás, így a ha dolgoznak, az első évtől kérhetik a kiegészítő emelést a plusz évek után. Így akár előfordulhat olyan helyzet is, hogy az a ma 60 éves nő, aki 2011 végén ment előrehozott nyugdíjba és tovább dolgozik, nem kérheti az extra emelést a befizetett járulékai után, míg az ugyancsak 60 éves nő, aki pár hónappal később, 2012-ben az új szabályok alapján kérte a nyugdíjazását, annak jár a befizetett járuléka fejében a nyugdíjszolgáltatás.

Egy kiskapu viszont van a rendszerben. Ha az ellátásban részesülő "kvázi nyugdíjas" betölti a nyugdíjkorhatárt, onnantól már teljes jogú nyugdíjat kap - ekkor kérheti nyugdíjának újraszámítását. Az újraszámítás - amely figyelembe veszi a pluszban ledolgozott éveket - új helyzetet teremthet, ilyenkor azt a nyugdíjat kapja a nyugdíjas, amely számára kedvezőbb.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kukubenko, 2013.11.09 20:42

@janus:
Most a Don Pintérre gondoltál,aki a milliárdos lóvéja mellett felveszi a nyugdíját is,amit 48 éves korától kap.
Ja és a belügyéri lóvé is csak aprópénz neki.
Meg említhetnék egy pár "fiatal" demokratát is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

janus, 2013.11.09 16:11

nevetséges az egész....
41-44 éves korban elment "koravén" nyugdíjasok akiknek a befizetés és munka évek alapján járó nyugdíj 59-68 eFt lenne 280 eFt-tal "vegetál"...+dolgozik mellette.........
A demokratikus M.o-on semmi sem olyan, mint amit akarnánk és csalásra és hazugságra épül minden..ha nem lettünk volna megszállva több száz évig, akkor nem is lenne M.o., teljesen alkalmatlan nép és megfizetett politikai ivadékai "pusztítja önmagát"....a népesség szép lassan elfogy és jön majd "valaki", aki a háttérben most is ott van és pénzeli az "ivadékokat"..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.11.09 15:08

@kisutca: Ha ez így van,akkor lehet hogy lesz kétmilliárd magyar.
Mert sokan jönnek rá Ázsiában,Afrikában,Dél-Amerikában hogy ők is magyarok.Ismét nagyhatalom leszünk!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kisutca, 2013.11.08 13:46

Bezzeg az Ukrajnában élő magyar állampolgárnak mindenféle szigorítás nélkül,csak azért,mert vélhetően majd a Fideszre szavaz 2014-ben megkapja a havi 350 euró nyugdíjat.Sajnos nem kitaláció,mert elmesélte az az ember aki minden hónapban megkapja Magyarországról ezt az összeget,pedig neki nem kellett ledolgoznia egyetlen egy napot sem ezért,de még az ingyene orvosi ellátát és ingyenes gyógyszer ellátás is dukálannyit kell csak tennie,hogy Magyaropraszágra utazik,persze kedvezménnyel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html