Az inflációs nyomás továbbra is tetten érhető a magyar gazdaságban - ugyanis az ezt mutató maginfláció 2,7 százalékon állt - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

Februárhoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Ezen belül az élelmiszerek 0,1 százalékkal drágultak. Nőtt a tej (1,8 százalék), valamint az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség és gyümölcs (0,8 százalék) ára. Csökkent azonban az étolaj (2,9 százalék), a tojás (1,4 százalék), a sertéshús (1,2 százalék) és a liszt (1,0 százalék) ára.

A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek drágultak egy hónap alatt, mégpedig 0,6 százalékkal, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Átlag felett nőtt az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára egy hónap alatt, 0,5 százalékkal. Ezen belül a járműüzemanyagok 0,9 százalékkal kerültek többe. Kisebb mértékű árnövekedés következett be a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék), a szolgáltatások (0,2 százalék), valamint a szeszes italok, dohányáruk (0,1 százalék) körében. A háztartási energia ára nem változott az előző hónaphoz képest.

Az alkoholért és a sajtért jóval többet fizetünk, mint egy éve

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest az élelmiszerárak 0,1 százalékkal csökkentek. Ezen belül csökkent a liszt (19,2 százalék), az étolaj (14,8 százalék), a cukor (13,7 százalék), a tojás (10,8 százalék), az idényáras élelmiszerek (4 százalék), valamint a kenyér (3,3 százalék) ára. Drágult viszont a sajt (10,6 százalék) és a tej (11 százalék).

A maginfláció idősorát tartalmazó táblázat 2014. januártól a KSH honlapján, a Stadat táblák között érhető el.
Kép: Forrás: KSH

A legnagyobb mértékben, 7,9 százalékkal a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt. Szintén áremelkedés következett be a szolgáltatások esetében (1,8 százalék), ezen belül a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkek körében szintén árcsökkenés történt (1,1 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 3,6 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért 0,4, a tartós fogyasztási cikkekért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (10 százalék). Ezen belül a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért és a vezetékes gázért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. márciushoz viszonyítva.

Jó hír, hogy a nyugdíjasoknak, hogy a speciálic fogyasztói kosáruk árindexe 0,3 százalékkal - immár nem először - csökkent 2013 márciusához képest.