Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az újautó-piac 37 százalékos zsugorodásával szemben tempósan nőtt a használt személygépkocsik behozatala az év első nyolc hónapjában. A január-augusztusi időszakban közel 15 százalékkal nőtt az import, így összesen 11,2 ezer, másodkézből származó autó került az országba - derül ki azokból az adatokból, amelyeket a DataHouse Kft. bocsátott a Napi rendelkezésére. Összehasonlításul: új autóból nem egészen háromszor ennyit, 29 ezret helyeztek forgalomba.

A használtautó-behozatali piac jóval kisebb havi ingadozást mutat, mint az új kocsiké: hónapról-hónapra egyenletesen másfél-másfélezer darab körüli jármű érkezik. A hazai vásárlóerő zsugorodása persze ezen a piacon is érezteti hatását, hiszen 2008-ban jellemzően még 1,8-2,2 ezer között mozgott a havi darabszám, így a két évvel ezelőtti, 16,2 ezres nyolchavi adathoz képest még mindig bő 30 százalékos az elmaradás.

Miközben az újautópiacon - nem kis részben a céges és a flottavásárlások okán - a legnagyobb részesedéssel a közepes árfekvésű gyártók (Ford, Skoda, VW, Opel és Renault) rendelkeznek, addig a használt behozatalban hagyományosan jelentős súllyal bírnak a német prémium márkák.

Az első nyolc hónap azonban érdekes változásokat hozott, hiszen míg az importpiac-vezető BMW részesedése csökkent, addig jelentősen nőtt az Opelé, a Volkswagené és különösen a Fordé. Sokkal több érkezett Mercedesekből, illetve megnőtt a Renault-k és a Peugeot-k népszerűsége is.

BMW-kből közel háromszor, Mercedesekből pedig kétszer több használt érkezett az országba, mint új, miközben a Fordok, Opelek és VW-k esetében épp fordított az arány.