BUX
36940

Meglepetés: gyorsabb GDP-növekedésre számít a magyar kormány

A kormány által számolt jövő évi 3 százalékos növekedés tartható, sőt még ennél több is lehet - mondta a köztévé szerda reggeli műsorában a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára.

NAPI, 2010. december 8. szerda, 09:15

Cséfalvay Zoltán szerint egyre tisztábban látják, hogy tartható a kormány által tervezett 3 százalékos növekedés, sőt még ennél erősebb is lehet.

A Reuters ennek kapcsán emlékeztet arra, hogy a piac csak 2,7 százalékos növekedést vár 2011-re, az 1 százalék körüli idei ütem után.

Cséfalvay szerint ha minden magánnyugdíjpénztári tag átlép, az 2800 milliárd forintos bevételt jelent a költségvetésbe, de fontos, hogy az átlépők nyugdíjmegtakarításait ne élje fel az állam, mert ebből az államadóságot kell csökkenteni. Hozzátette: ennek az összegnek több mint a fele elve állampapírban van, és azt csak vissza kell venni és azonnal csökkenteni lehet az államadósságot. Az államtitkár szerint a Moody’s egy kicsit előre szaladt, hiszen a június óta fennálló Orbán-kormány teszi a dolgát, de időre van szükség ahhoz, hogy Magyarországot új növekedési pályára helyezzék. Arra a felvetésre, hogy szakemberek szerint járulékcsökkentésre lenne a leginkább szükség Cséfalvay azt mondta: a ciklus végére talán ez is megléphető.

A Reuters beszámolója szerint Cséfalvay úgy vélte, az ipari termelés és az export fellendülése - azaz a gazdasági növekedés - fogja megteremteni azokat a szükséges adóbevételeket, amelyek fedezik a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosítók 70 milliárdos kiadásnövelő hatásait. (A tegnap megjelent adatok szerint ugyanakkor lassult az ipari termelés növekedése - igaz, a német konjunktúraindex alakulása fellendüléssel kecsegtet.)