Meglepetés hosszúhétvége-fronton

Jövőre az eddig számítottnál több, kilenc hosszú hétvégénk lesz az ünnepnapok miatt, de a legutolsó miatt ledolgozandó nap 2013-ra csúszik át - írja a Pénzcentrum.hu.
NAPI, 2011. október 25. kedd, 13:00
Fotó:

A korábbi számításokkal ellentétben nem nyolc, hanem kilenc hosszú hétvége lesz 2012-ben, a dolgok jelenlegi állása szerint azonban az utolsó pihenőnapot 2013-ban kell majd ledolgozni. Laptársunk emlékeztet rá: október közepén jelent meg a Magyar Közlönyben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete a 2012-es munkaszüneti napok körüli munkarendről. Eszerint jövőre öt pihenőnappal nyújtják meg az ünnepi hétvégéket. Jövőre csak egy olyan ünnep - január 1-je - lesz, amelyik hétvégére esik, így pihenéssel tölthetünk nyolc hosszú hétvégét: húsvét- és pünkösdhétfő mellett március 15-ét, május 1-jét, augusztus 20-át, október 23-át, november 1-jét és a - hétköznapra eső, de a hétvégével együtt öt napos - karácsonyt is.

Várhatóan a hétfőre eső december 31. is pihenőnap lesz, noha a rendeletben - ami december 31-ig hatályos - ez a nap még nem szerepel. Az NGM tájékoztatása szerint az év utolsó napja azért nem szerepel a munkaszüneti napok között, mert cserébe a következő szombatot kellene ledolgozni, és mivel az már 2013-ra esik, nincs lehetőség róla rendelkezni a 2012-es rendeletben.

A rendelet hatálya ezúttal sem terjed ki a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.

HOZZÁSZÓLÁSOK