Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kiskereskedelem a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 4,5 százalékkal nőtt az év utolsó hónapjában. Bár az első becslésből még csak a fő termékkategóriákra vonatkozó információk derülnek ki, az látszik, hogy a nem élelmiszerek és az üzemanyagok növekedése lassult, és csak a élelmiszereket, dohány és alkoholtermékeket magába foglaló csoport tudott gyorsulni.

Ez utóbbi 3,4 százalékkal nőtt éves bázison, amely jócskán meghaladja a novemberi 1,7 százalékot. Utoljára augusztusban mért ennél magasabb, 3,7 százalékot a KSH. Az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma tavaly egész évben 3,4 százalékkal nőtt.

Forrás: KSH, Napi.hu-gyűjtés

A nem élelmiszerek 6,4 százalékkal bővültek decemberben, ez rosszabb az előző három hónap adatánál, novemberben példásul 7,7, októberben 8 százalékos volt az éves bázisú növekedés.

Az üzemanyagok forgalmának növekedése decemberben 3,7 százalékra lassult. Ez a tavalyi év második legrosszabb adata, amely ugyanakkor nem meglepő, hiszen 2014-ben is már jócskán 400 forint alatt volt a benzin és a gázolaj ára. Az autósok és persze a gazdaság is hozzászokik az alacsonyabb árszinthez, ahogy az a NAV statisztikájából is kiderült.