Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza szerint a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő múlt heti váratlan felminősítése és a kedvező költségvetési helyezet miatt jók a feltételek az államadósság olcsó újrafinanszírozására, akár devizakötvénycsere formájában.

Ennek során az elemző szerint a dollárkötvényeket cserélheti az adósságkezelő eurókötvényekre, mivel a dollár adósság kockázata magasabb lett, mint az euróé. Ennek oka, hogy megdrágíthatja a dollár erősödésén keresztül a dollárkötvényekben tartott adósság finanszírozását az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várható kamatemelési ciklusa. Az eurókötvények mellett szól az is, hogy Magyarországnak főleg euróban van bevétele, külkereskedelmének 78 százalékát az unióval folytatja - tette hozzá.

Az ING vezető közgazdásza szerint a devizakötvények előnye a magyar állampapírokkal szemben, hogy általában hosszabb lejáratúak, ami 10-12-15 évet jelent, ezáltal hosszabb ideig, kiszámíthatóbban biztosított az államadósság finanszírozásának jelentős része.

Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője úgy vélte, a jövőre lejáró devizaadósságot nem forintban, hanem ismét devizakötvény kibocsátásával fedezné az állam, vagy - ami kevésbé valószínű - Paks II projekt finanszírozási igényének egy részét fedezné devizakötvény kibocsátással. Nem elképzelhetetlen, hogy eurókötvényt bocsát ki az állam, mivel nagyon alacsonyan vannak és folyamatosan csökkennek a hozamok, és így olcsóbban lehet forrást bevonni. Az elemző szerint 2-2,5 milliárd eurónyi devizakötvény kibocsátása lehet napirenden a következő fél év során

Hozzátette, annak ellenére, hogy az állam szeretné minél lejjebb szorítani a devizakitettséget - 25 százalék körülire a mostani 30 százalék feletti szintről -, ilyen alacsony hozamkörnyezetben érdemes lehet kimenni a kötvénypiacra.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, komoly változásokat tervez a kormány az államkötvények piacán. Orbán Viktor kormányfő arra kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy az államkötvénypiac lehetőségeit megvizsgálva decemberig tegyen javaslatot a Standard & Poor's magyar államadós-osztályzatot érintő múlt heti felminősítésének lehetséges következményeire - tette hozzá.