Meglepetést keltett a magyarországi bérnövekedés

Meglepte az elemzőket az 5,9 százalékos áprilisi bruttó bérnövekedés, hiszen átlagosan csak 4 százalékot vártak, ugyanakkor arra számítanak, hogy a következő hónapokban lassul a növekedés üteme, s az év végére az infláció is mérséklődhet.
NAPI, 2011. június 17. péntek, 11:14
Fotó: Napi.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken tette közzé, hogy az első négy hónapban a bruttó átlagkeresetek 2,6 százalékkal, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Áprilisban nemzetgazdasági szinten 5,9 százalékkal voltak magasabbak a havi bruttó átlagkeresetek, mint egy évvel korábban, s elérték a 214.731 forintot.

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. senior elemzője szerint a várakozásokat meghaladóan, 5,9 százalékkal nőttek a bérek áprilisban, ami a közszféra béreinek 10,8 százalékos emelkedésének köszönhető. A személyi jövedelem adó (szja) változása miatt a nettó bérek 7,6 százalékkal nőttek, így az áprilisi 4,9 százalékos infláció mellett a nettó reálbérek 2,8 százalékkal emelkedtek.

Kifejtette a versenyszférában a bérnövekedés 4 százalékra lassult az előző havi 4,6 százalékról, miközben a bónuszoktól megtisztított bérnövekedés 3,8 százalékra mérséklődött az előző havi 4,3 százalékról, ami továbbra sem utal béroldali inflációs feszültségekre.

Hozzátette, mivel a feltételezésük szerint a munkaerőpiac a következő hónapokban is "laza" maradhat, nem várnak gyorsulást a versenyszféra bérnövekedésében, s így az év hátralevő részében 4-4,5 százalék között stabilizálódhat a bérnövekedés.

A közszféra béreinél jelentős ugrásokat okoztak a bázishatások, mivel tavaly januárban és márciusban két részletben történt meg a korábbi 13. havi bér eltörlésének kompenzációja, ami a magas bázis miatt idén januárban 12,6 százalékos, márciusban 15,9 százalékos visszaesést okozott. Ezt követte az áprilisi 10,8 százalékos növekedés, amit a közszférában az szja változások miatt hátrányt szenvedő alkalmazottak kompenzációja okozott.

Az elemző úgy vélte, mivel az infláció májusban 3,9 százalékra mérséklődött, illetve az év hátralevő részében további dezinflációra számítanak, a következő hónapokban 4-5 százalék közötti bruttó bérnövekedés mellett 2-3 százalék közötti reálbérnövekedés várható, amit az alacsonyabb szja terhelés tesz lehetővé.

Meglepő, hogy ismét komolyabb bérnövekedés történt, ami felveti, hogy esetleg trendforduló következett be a vállalatok bérpolitikájában - idézte Gerőcs Tamást, az Equilor Befektetési Zrt. elemzőjét az MTI. A költségvetési szférában ez azért nem valószínűsíthető sem most, sem a jövőben, mert ott nagyon erős a bérkontroll.

Az elemző azt reméli, hogy nincs trendforduló, s azt várja, hogy az áprilisi adat nem befolyásolja monetáris tanács döntéshozóit sem.

Kifejtette, a májusi infláció kisebb lett a vártnál, s részben ezért is azt várja, hogy a nyáron, kora ősszel tovább lassul a pénzromlás üteme, s így év végre 3,5-4 százalék közötti lesz az éves infláció. Ez egybevágna a Magyar Nemzeti Bank várakozásaival, s erősítené abban, miszerint megvalósítható az, hogy 2012 végére 3 százalék körülire csökkenjen az infláció. Emellett tovább enyhítené a már most sem különösebben erős jegybanki alapkamat emelési várakozásokat is. Gerőcs Tamás szerint a célok elérésében fontos, hogy a magánszektor miként emeli a béreket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

GELI, 2011.06.23 13:17

@pro libertate: ja és még egy apróság: nem terménykeverőben dolgoztam 91-ben, hanem tápkeverőben...húskombináti hulladékból (ipari töpörtyű) és kukoricadarából dekantáltunk sertés hízlaló tápot exportra...91-ben! (mikor Te még tervben sem voltál) nekem sosem volt büdös a munka :)
ja és azért meredek Tőled a "szépöcsém" kifejezés :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GELI, 2011.06.23 13:12

@pro libertate: Megint nem értesz...ez a baj, veletek mszp-sekkel, hogy nem figyeltek a másikra...Tegnap leírtad a jellemzésedet rám vetítve... kissé felbosszantottál, mivel Te, aki mint sötétben ólálkodó ellenforradalmár őseid és pártod kételkedsz valódiságomban. Ha vetted volna a fáradságot, utánanézhettél volna, ki volt hétfőn a DUF-on a pénzügyes államvizsgaelnök. Ha vetted a fáradságot (s szerintem vetted, hogy beírhass csupa piros kisbetűvel a fekete noteszodba) akkor rámkerestél az iwiw-en :) Nekem nincs takargatni valóm... pár hete csupán azért regisztráltam a fórumon, mert van egy nagy hibám: nem tudom elviselni az ostobaságot... baromira zavart, hogy az egyetlen honlap amit naponta többször nézek (elsősorban a gazdasági hírek és az árfolyamok miatt) fórumán a hozzád hasonló fanatikus majmok verik a tamtamot és osztják az észt olyan dogmákról, amiknek pártpolitikai alapjai vannak kizárólag, de gazdaságiak nem. Ha visszatekintesz, a fórumon való megjelenésem előtt szinte csak a Te baromságaidtól hemzsegett az oldal...
Visszatérve a munkámra: igen, közpénzen élősködöm ha Neked úgy tetszik... én úgy fogalmaznám, hogy a közjavakat hozzájárulás nélkül használó élősködőktől szedem be az adót. A Klapsz úrnál érdeklődhetsz bátran, kérdezd meg, elégedett-e a munkámmal :) És szerintem semmi kifogása sincs, hogy a legeredményesebb kolléga mennyit netezik...
és mégegy: ne felejtsd, jól nézd meg az adatlapomon, mikor kerültem az Adóirodára :) a tieid idejében :) akkoriban én ellenzékben voltam :) ennyit arról, hogy pártalapon tettek-e oda :)
és még egy végezetül: sajnálom, hogy annyi alapképzettséged sincs, hogy lásd az összefüggést az mnb mérleg tételei, az államadósság, az államháztartási hiány, a stabilizációs jelentések és az ezekből nyert információk közt...annyi időm nincs, hogy alapoktól részletezzem , ezért bátorkodtam javasolni, hogy iratkozz be iskolába...
:) hmmm, azért csak csak megnézted az adatlapom :) és akkor itt le is zártuk ugye azt a részét csevegésünknek, hogy én létezek vagy sem, ugye?? köszönöm :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.06.23 00:40

@GELI:
Szépöcsém, őrizd meg nyugalmadat, nem a terménykeverőben vagy. Gondolom. Ha úgy teszel, mint akinek volt gyerekszobája, nem kell folyton elnézést kérned a hangnemért. Csak szólok.

Ami a feketelistát illeti: miből találtad ki, hogy fideszes vagyok? :-)))))

Azt mondod, nem akarsz megismerkedni velem? Furcsa. Legalább egy hete folyton azt írja valaki a nickedről, hogy találkozzunk, meg levelezzünk, menjek Dunaújvárosba, meg hasonlók... Vigyázz, a skizofréniát nem szabad elhanyagolni. Vagy többen írtok egy nickről? Akkor még van mit javítani a csapatmunkán...

De a magyarral, látom, tényleg hadilábon állsz. Mit akarsz, könyörögjek? Legyen: zokogva könyörgök, hogy ne ossz meg magadról több részletet se velem, se a nagy nyilvánossággal! Nem érdekelnek a hazugságaid, képzelgéseid. Ha egyszer majd tanulásra vetemedsz, nyilván magad is belátod: aki nem képes különbséget tenni államadósság, MNB-mérleg vagy költségvetési hiány (hihi!) között, az nem lehet közgazdász ... Márpedig te nem tudsz.
http://www.napi.hu/forumtopic/rolunk_ir_az_imf_kockazatokat_latnak_az_orban-csomagban.5114.html

Ami pedig legújabban nyilvánosságra hozott személyes információidat illeti, teljesen tanácstalan lettem. Eddig is tudtuk, hogy a fidesznél divat pártállásba helyezni a trollokat ... hogy aztán közpénzen nyomhassák a propagandát egész nap a neten... De ez most komoly a részedről? Te itt most tényleg azzal dicsekszel, hogy köztisztviselőként mások adójából élsz, az a dolgod, hogy behajtsd az adót ? és közben egész nap terjeszted a párthazugságokat?
Megáll az ész. Hát mikor lett erény élősködőnek lenni?

Barátocskám. Az én értékrendem szerint normális ember ilyesmivel nem dicsekszik ország-világ előtt. Ez ugyanis szégyen. Már, ha érted ezt a szót...
(Ja, egyébként rémlik, mintha ismernék egy bizonyos Klaps urat. Alkalomadtán megkérdezem, melyik pártbizalmi munkatársa ér rá egész nap netezni...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sznobrasz, 2011.06.22 23:54

@Zodiakus: Melyik intézményben? Aki nem ír rendes bevezetőt, és nem ír valódi összefoglalást a végére, az nem tartotta be a formai követelményeket. Az pedig, tudtommal, a felsőoktatásban bukást jelent. Ahogy az összeollózás is. 20%-nál több idézetet már nagyon meg kell indokolni, hogy saját munkának lehessen elismerni a dolgozatot. Véleményem szerint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sznobrasz, 2011.06.22 23:48

@GELI: OK, ez most el lett magyarázva. (korábban se gyorsabban, se lassabban nem került rá sor). Amit a somogyi nyelvhasználatról írsz, az nagyon érdekes. Én ti. pont nyelvekkel foglalkozom, bár sajnos nem a magyarországi tájnyelvi sajátosságokkal ...

A konzulens mit kapott ezért az összefoglalóért? Nem Mo.-n jártam egyetemre, ezért sajnos nem tudom, mi otthon a konzulens feladata, de én addig el sem mehettem államvizsgázni annó, amíg nem volt meg a koherens bevezető és összegzés. Konkrétan: az összegzés arra szolgál, hogy aki nem ér rá elolvasni mind a 100+ oldalt, az is képben legyen, miről szól a munka. Tehát ha az összegzés átment propagandába, akkor már a munkának is annak kellett volna lennie. Ha a munka viszont szakmai volt - mégha összeollózott is - az összegzés viszont propaganda, akkor a kettő nem ugyanarról szólt. És ezért szerintem a konzulenst is fenéken lehetne/kellene billenteni. Ha a hallgató összekeverte a végkövetkeztetést az összegzéssel, akkor is.

De mondom, lehet, hogy csak tájékozatlan vagyok, és a magyar felsőoktatásban más a módi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html