Amíg az első két negyedévben az ipar és az export adta a növekedés motorját, addig a harmadik három hónapban már nem elhanyagolható - bár továbbra is szerény - mértékben hozzájárult ehhez a hazai fogyasztás és a kiskereskedelem is - mondta lapunknak Szabó Péter, a KSH főosztályvezetője a pénteken megjelent, vártnál jobb GDP-adatot kommentálva.

A GDP termelési oldaláról nézve, a mezőgazdaság két számjegyű visszaesést mutatott, ami nem meglepő a rossz időjárás ismeretében. Az ipar ugyanakkor továbbra is két számjegyű bővülést ért el a negyedévben, bár ennek összetétele elég heterogén. Az exportra termelő nagyvállalatok jól teljesítettek, de a belső piacokat megcélzó kisebb társaságok továbbra sem mutatnak meggyőző teljesítményt.

Az építőipar továbbra is lejtőn van, bár a visszaesés mértéke enyhült - mondta Szabó. A korábban domináns infrastrukturális jellegű építkezések felől, az ipari és kereskedelmi épületek felé tolódott el a hangsúly.

A kiskereskedelem éves volumenindexe növekedett - ilyenre 2007 első negyedéve óta nem volt példa - emelte ki a KSH szakértője. De mindenképp meg kell jegyezni, hogy egy szerény növekedésről van szó, amit nagyban segített a bázishatás is.

A pénzügyi szolgáltatások teljesítménye stagnált a negyedév során, ami nem nevezhető különösebb meglepetésnek és az állam által dominált szektorokról - közigazgatás, védelem, egészségügy, oktatás - is hasonló mondható el.

Erős is lehet az utolsó negyed

A piaci elemzők számára is meglepetést okozott az adat, és ők is a bővülésnek indult hazai fogyasztást és a kiskereskedelmet emelték ki. Ezen felül, a KSH lefelé módosította a tavalyi GDP számokat, ami szintén segítette a bázishatások miatt a mostani adatot - mondta lapunknak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az építőipar mélyrepülése és a lakáseladások csökkenése is megállt és vélhetően a beruházásoknál is megmozdult már valami. A szakértő szerint a feldolgozóipari beruházások minden bizonnyal már bővültek, bár a kormányváltás után az uniós pályázatok moratóriuma visszavetette a beruházások növekedését.

Amennyiben a trendek folytatódnak, a negyedik negyedév GDP adata kifejezetten erős is lehet - véli az elemző. A decemberi ipari adat robbanást fog mutatni - a bázis miatt - aminek következtében reális lehet egy 0,6 százalékos negyedéves alapú GDP növekedés. Ebben az esetben 2,6 százalék körül bővülhet a gazdaság. Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy idén karácsony környékén jóval több munkanap lesz, mint tavaly, nem kizárt a 3 százalékos bővülés sem - tette hozzá az elemző.

Megszépülhet az éves adat

A harmadik negyedéves adat hatására az egész éves növekedésre vonatkozó szám is jobb lehet - mondta Samu János, a Concorde elemzője, aki 0,75 százalékról 1 százalékra emelte meg idei előrejelzését. Az, hogy ez az adat milyen hatással lehet a 2011-es számokra, a részletes ismerete nélkül még nehezen ítélhető meg. Az viszont valószínű, hogy a GDP 2 százalékárú rúgó fiskális lazítás - az szja könnyítések - hatására a korábbi 2011-es 2,7 százalékos várakozás jobb lehet.

A monetáris tanács számára ez a szám értelmezhető úgy is, mint egy újabb hivatkozás a további kamatcsökkentés ellen - véli a szakértő. Elég kevés ok sorolható fel amúgy is jelenleg egy lazítás mellett, ezért az elemző szerint nem is valószínű a következő hónapokban az irányadó ráta csökkentése.