Meglepetést okozott az inflációs adat, folytatódik a kamatcsökkentés

Meglepte az elemzőket, hogy márciusban az éves infláció ismét negatív lett, ezért az MTI-hez küldött kommentárjukban csökkentették éves inflációs prognózisukat, és úgy vélték, a Magyar Nemzeti Bank folytatja a monetáris lazítást nem csupán a kamatcsökkentéssel, hanem egyéb, nem-konvenciális intézkedéseivel is.
MTI, 2016. április 8. péntek, 11:03
Fotó: Napi.hu

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az infláció visszaesését az élelmiszerek, illetve a szeszesitalok és dohányáruk vártnál alacsonyabb drágulásának tulajdonítja. A 3 százalékos inflációs célt 2018-ig nem éri el a fogyasztói áremelkedés üteme, ami lehetővé tesz további kamatcsökkentéseket, valamint nem-konvencionális monetáris politikai intézkedéseket - írta.

Jobbágy Sándor a CIB elemzője azt emelte ki, hogy továbbra sem keresleti tényezők, hanem a főleg nemzetközi trendeket követő üzemanyag- és élelmiszerárak mozgása befolyásolta leginkább a fogyasztói árindexet. Előrejelzése szerint egészen júliusig a negatív tartományban maradhat az éves inflációs adat és csak az év utolsó negyedéve hozhat érdemi emelkedést, így az éves átlagos infláció 0,5 százalék közelében maradhat.

Ürmössy Gergely, az Erste bank vezető makrogazdasági elemzője áprilisban is a negatív inflációs rátát vár. Feltételezése szerint június végén már 0,75 százalék lehet az alapkamat. Áprilisban is a negatív inflációs rátát vár és legkorábban szeptember hozhat újra inflációt Magyarországon. Éves átlagban idén 0,2 százalék, jövőre pedig átlagosan 2,4 százalék körüli ütemet vár. A nyomott infláció segítheti az MNB-t abban, hogy folytassa a kamatcsökkentési ciklusát. Feltételezése szerint áprilisban újra 15 bázisponttal csökkentheti az irányadó rátát a monetáris tanács a jelenlegi 1,20 százalékról, június végén pedig 0,75 százalék lehet az alapkamat.

HOZZÁSZÓLÁSOK