BUX
36940

Meglepő adat jött: ekkora inflációra számít a magyar

A GfK komplex fogyasztói bizalom indexe (fbi) 2015. márciusában 164,8 pont, ami gyakorlatilag változatlan 2014 decemberéhez képest.

Napi.hu, 2015. március 25. szerda, 14:19

A részindexek közül a fogyasztói várakozások mutatója 5 ponttal, 179,6 pontra csökkent. Ennek oka, hogy romlott a háztartások saját anyagi helyzetének megítélése, mind a jelenlegi anyagi helyzetet tekintve, mind pedig a 12 hónapon belül javulásra nem számítók arányát nézve. A vásárlási hajlandóság index értéke 7 pontos emelkedéssel, jelenleg 148,5 ponton áll.

Az utóbbi negyedévben csökkent a munkanélküliség növekedésére számítók aránya, ugyanakkor 28 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a munkanélküliek számában csökkenés jön a következő egy évben.

Ennek hátterében valószínűleg a devizahitelek rendezésével kapcsolatos várakozások és a reálkeresetek alakulása áll - mondta Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója.

Még mindig nagy inflácóra számítanak

Az inflációs várakozások is javultak: már csupán 62 százalék számít az árak emelkedésére. Az árak növekedésének mértékét illető vélekedések is pozitív irányba mozdultak: a válaszadók átlagosan 5 százalékos növekedésre számítanak a következő 12 hónapban.

A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások 2015 márciusában szintén nem változtak számottevően: továbbra is minden második megkérdezett az inflációnál kisebb mértékű növekedésre számít, vagyis reáljövedelme csökkenését prognosztizálja.

Nem akarnak hitelt felvenni

A hitelfelvételi kedv lényegében nem változott decemberhez képest: továbbra is majdnem minden harmadik ember (28 százalék) gondolja úgy, hogy most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, 63 százalékuk pedig soha nem venne fel hitelt. Ennek egyik oka az lehet, hogy hitelkamatokkal kapcsolatos várakozások is nagyon hasonló képet mutatnak az előző negyedévihez.

A vélemények a megtakarításokról 2014 decemberéhez képest változtak: az előző negyedévhez képest 19 százalékkal csökkent a megtakarításokkal nem rendelkezők aránya (az ő arányuk jelenleg 27 százalék). A lakosság nagyobb része, 41 százalék, azonban továbbra is úgy gondolja, hogy nem érdemes korábban tervezett vásárlásra felhasználni megtakarításait, míg 15 százalék szerint most érdemes nagyobb háztartási eszközt beszerezni.

Idén márciusában változatlan maradt a lakásvásárlást érdemesnek tartók aránya (54 százalék), amivel szemben csökkent a bizonytalanok tábora és bővült a lakásvásárlást nem támogatók csoportja. Tavaly decemberhez képest immár csupán a lakosság 35 százaléka tartja jó befektetésnek a lakásvásárlást, ami 24 százalékos esést jelez. A lakása eladására a mindössze a megkérdezettek 19 százaléka tartja elérkezettnek az időt.