Meglepő adatok derültek ki a magyar kukoricáról

Idén a tavalyinál nagyobb területen, összesen 35 ezer hektáron vetettek csemegekukoricát feldolgozási célra Magyarországon, a becslések szerint mintegy félmillió tonnányi terményt dolgoznak majd fel. Ezzel a világon a másodikok vagyunk - közölte a növényvédőszer- és vetőmag-értékesítő Syngenta Magyarország az MTI-vel kedden.
K. Kiss Gergely, 2017. augusztus 15. kedd, 15:30
Fotó: Napi.hu

Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere a cég hajdúszoboszlói szakmai napján ismertette: ezzel a mennyiséggel Magyarország az Egyesült Államok után a világ 2. legnagyobb csemegekukorica termelője. Az európai csemegekukorica fogyasztás lassan, évről-évre növekszik, különösen a szuperédes fajták iránt nőtt meg az igény - jegyezte meg a szakember.

Kedvező adottságnak nevezte, hogy a francia termelésnél olcsóbb a magyarországi előállítás. A lengyeleknél az utóbbi évek időjárása, míg a szerbeknél gazdasági problémák miatt visszaesőben van a csemegekukorica termelés, ugyanakkor Oroszország igyekszik önellátó lenni.

A szakember elmondta: a hideg tavaszi időjárás miatt nagyon elhúzódott a csemegekukorica kelése, és a kártevők korán megjelentek a táblákon. A korai növények kisebbek, kevésbé fejlettek, nagyjából 15-20 százalékkal gyengébben teremnek. A hamar beköszöntött nyár viszont segítette a későbbi fajták gyors fejlődését, amelyeket általában már öntözhető területekre vetettek. A középkorai és késői fajtáknál ígéretesek a terméskilátások, de a hőségnapok, a csapadékhiány, és az erős rovarfertőzések még erősen befolyásolhatják az eredményességet.

HOZZÁSZÓLÁSOK