BUX

Meglepő adatok jöttek a magyar bérekről

Idén júliusban a bruttó átlagkereset 290,5 ezer forint volt, 13,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - adta hírül a KSH. Mindkét adat gyengébb a júniusinál.

Domokos László, 2017. szeptember 20. szerda, 09:01

Így 2017. január-júliusban a bruttó átlagkereset 290,3 ezer forint volt. Az év első hét hónapjában a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,6 százalékkal nőttek az előző évihez viszonyítva - közölte a KSH.

A friss adatok szerint 2017. júliusban:

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 290,5 ezer forint volt (a június 297,3 ezer forint után).Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 193,1 ezer forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 200,9 ezer forintra becsülhető.A bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 13,1 százalékkal nőtt az előző évihez képest - a hasonló szám júniusban 14,4 százalék volt.

Ezzel 2017. január-júliusban:

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 290,3 ezer forint volt.A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (571,9 ezer forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (180,3 ezer forint).A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 108 ezer fő - az adóváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 9 ezer, illetve 8,5 ezer forint.Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 193,1 ezer forint volt. A családi adókedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 201 ezer forintra becsülhető.A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 304,4 ezer forint, a munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,6 százalék volt.A bruttó és a nettó átlagkereset azonos mértékben, 12,6 százalékkal nőtt egy év alatt.A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,3 százalékos növekedése mellett a reálkereset 10,1 százalékkal emelkedett.A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó keresetek a bruttó átlagkereseteknél némileg nagyobb mértékben, 12,7 százalékkal nőttek.A munkajövedelem 12,2 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.