Augusztus 19-éig összesen 5,154 milliárd forintot ajánlott fel 894 ezer adózó az egyházaknak az 1 százalékos lehetőség keretében. Miután az összeg az egy évvel korábbit bő 4 százalékkal múlja felül, a felajánlók száma pedig 13 százalékkal nőtt, az egy főre jutó summa nagysága 8 százalékkal 5764 forintra csökkent.

A felajánlók táborának több mint százezer fős növekedésének fele a katolikus egyházat érintette. Ezzel a katolikusoknak juttatott teljes összeget szűk negyvenmillió forinttal 3 milliárd fölé sikerült feltornászni. Feleennyi hívő ikszelt a feljánlott összegek alapján 1,07 milliárd forinttal a második helyen álló református egyházra: ők bő ötvenmillió forintot hoztak a konyhára. A legnagyobb egyházak között arányaiban a legtempósabb növekedést a felajánlók számát tekintve a baptista egyház mutatta fel: a több mint 15 ezer adózó harmadával több az egy évvel korábbinál.

Az egyházaknak szánt pénzekkel szemben a kiemelt költségvetési irányzatok számára felajánlott teljes összeg csökkent, igaz, csupán 0,3 százalékkal 1,943 milliárd forintra. A felajánlók száma viszont nőtt, 4 százalékkal 301 ezer közelébe, így az egy főre jutó összeg ugyanennyivel apadt, 6462 forintra.

A tavalyi adatok szerint a 2008-as jövedelmek után számított szja-ból lecsípett közel kétmilliárdos summa háromnegyedét a gyermekszegénység elleni program, a fennmaradó részt a Nemzeti Tehetség Program kapta. Az idei felajánlások esetében az utóbbi célra több mint kétszeres pénz, 860 millió érkezett, míg 1,08 milliárd a parlagfűmentesítést szolgálja.

A civil szféra javára 1,77 millió darab érvényes nyilatkozat érkezett, a 30,6 ezer civil szervezet javára felajánlott összeg 9,81 milliárd forint.