Meglepő áremelkedést mértek

Előre nem látott áremelkedések tapasztalhatók az építési piacon az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint - írta csütörtöki számában a Magyar Idők.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 10. csütörtök, 07:28
Fotó: MTI Fotó

Az építőanyagok, a fuvardíjak, a szerelvények és egyéb beépítendő termékek idei áremelkedése mellett a munkaerőköltség növekedése különösen nehéz helyzetbe hozza azokat a kivitelezőcégeket, amelyek a múlt év közepén szerződtek, és a megszokott módon 5-6 százalékos árváltozást terveztek vállalási áraikba - közölte a lappal a szakszövetség.

Az ÉVOSZ négyszáz mikro-, kis- és közepes vállalkozás, valamint nagyvállalat megkérdezésével készült felmérésére hivatkozva arról számolt be, hogy szinte kivétel nélkül minden építőanyag-csoportban legalább 10-15 százalékos áremelkedés tapasztalható a fővárosban és környékén. Budapesten a gipszkarton és a hőszigetelők 20-20 százalékkal drágultak, de a tégla, a tetőcserép és a szaniteráru is 15-15 százalékkal kerül többe. (Újra a vas- és acél országa leszünk?)

Országos viszonylatban a hőszigetelő anyagok drágultak 20 százalékkal, de a jellemző árnövekedés kisebb, 6-8 százalékos. A felmérés szerint érdemben növekedtek az építőipari bérek is: a segédmunkások keresete 15-20 százalékkal nőtt, de a fővárosban és környékén a jó szakmunkások fizetsége akár 35 százalékkal is emelkedett - írja az MTI.

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke a lapnak korábban azt mondta, hogy "nem történt nagyobb áremelkedés az építőanyagok piacán, az egyes iparági tagszövetségeinktől kapott jelzések alapján átlagosan 5-8 százalékkal drágultak a termékek éves összevetésben". Szerinte a kivitelezési költségek meglódulását nem az alapanyagiparon kell számon kérni, annak egyik oka a szakemberek emelkedő bérezése.

Kép: MTI Fotó / Balázs Attila

HOZZÁSZÓLÁSOK