Januárban 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak éves összevetésben a KSH adatai szerint - a piac 1,2 százalékos mínuszra számított a decemberi 0,9 százalékos apadás után.

Egy év alatt jelentősebb mértékben az üzemanyagok és a háztartási energia ára csökkent. Az élelmiszerek, a ruházkodási, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára szintén mérséklődött, míg a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek drágultak, 2014. decemberhez viszonyítva 1,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (6,8 százalék), a csokoládé, kakaó (2,9 százalék), a kávé (2,7 százalék), a liszt (1,5 százalék), valamint a tojás (1,4 százalék) ára. Csökkent a cukor (1,6 százalék) és a tej (0,4 százalék) ára. A szeszes italok, dohányáruk 1,2, a szolgáltatások 0,4 százalékkal drágultak egy hónap alatt. Ez utóbbin belül, a kéményseprési szolgáltatások drágulása miatt a szemétszállítás csoportban átlagosan 4,9, a megyei autópálya matrica bevezetésének hatására az autópályadíj, gépkocsi kölcsönzés és parkolás csoportban átlagosan 6,3 százalékkal nőttek az árak - ugyanez lett az év/év árindex is. Az átlagnál nagyobb mértékben csökkent a ruházkodási cikkek ára, 3,3 százalékkal. Az egyéb cikkek, üzemanyagok (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára szintén csökkent, 3,1 százalékkal, ezen belül a járműüzemanyagokért 7,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek ára kis mértékben, 0,2 százalékkal mérséklődött. A háztartási energia ára nem változott.

12 hónap alatt, 2014. januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek ára 0,7 százalékkal csökkent. Ezen belül csökkent a cukor (20,5 százalék), az idényáras élelmiszerek (5,5 százalék), az étolaj (5,2 százalék), valamint a liszt (3,2 százalék) ára. Drágult többek között a tojás (4,9 százalék) és a házon kívüli étkezés (2,2 százalék). A szolgáltatások átlagosan 1,7, a szeszes italok, dohányáruk 1,2 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokon belül a közlekedési szolgáltatások ára 3,3 százalékkal nőtt. Az egyéb cikkekért 6,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 16,5 százalékkal csökkent. A háztartási energiáért átlagosan 5,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a vezetékes gáz 6,5, az elektromos energia 5,7, a távfűtés ára 3,4 százalékkal csökkent 2014. januárhoz viszonyítva. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,7, a tartós fogyasztási cikkeké 0,6 százalékkal mérséklődött.