Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A köztársasági elnök hétfő este érkezett Dohába, útjára elkísérte felesége, Herczegh Anita. A delegáció tagja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. A magyar delegációt az Emíri Dívánban fogadta a 33 éves Tamím bin Hamad Ál Száni sejk, Katar állam emírje, aki a világ legfiatalabb uralkodója.

A köztársasági elnök a keddi találkozó után magyar újságíróknak elmondta: Katar hatalmas kapacitást épített ki a cseppfolyós földgáz szállítására. Az arab ország a harmadik legnagyobb gázkészlettel rendelkezik a világon, és évente sok milliárdnyi köbmétert exportál. Áder János szerint hamarosan Magyarország is részesülhet ebből a cseppfolyós gázból. Már csak néhány kilométernyi földgázszállító vezetéket és két, úgynevezett interkonnektort kell megépíteni, hogy (tengeri szállítást követően) Olaszország felől Magyarország és az egész régió katari gázt is kaphasson, amennyiben a pénzügyi feltételekről meg tudunk állapodni - fogalmazott az államfő.

Áder János hangsúlyozta: Magyarország számára fontos, hogy több lábra álljon, ne függjön egyoldalúan az orosz gáz importjától. Mint mondta, a katari gáz alternatív lehetőség lehet a visegrádi országok számára. Katarnak pedig mindez komoly piacot jelenthet, hiszen a négy ország együttes gázfelhasználása több mint 40 milliárd köbméter évente.
Az államfő kiemelte, hogy Katar az egy főre eső nemzeti jövedelem tekintetében az első a világ országai között, fantasztikus gáz- és kőolajvagyonának köszönhetően. Katar komoly befektetési lehetőségekkel kecsegteti az ide érkezőket, és Katar is befektet a világ számos országában. "Azért vagyunk itt, hogy ezeket a lehetőségeket mi is megpróbáljuk kihasználni" - tette hozzá.

Szólt arról, hogy lehetőség van mezőgazdasági együttműködésre a két ország között, ugyanis az élelmiszertermelés nehézségekbe ütközik Katarban. Magyarország akár a termelés, akár a raktározás területén is segíteni tudna Katarnak. Az első katari élelmiszergyártó cég már Magyarországra települt - tette hozzá.
Áder János infrastrukturális együttműködésről is tárgyalt az emírrel. Mint mondta, a Magyar Villamosművek sikeres pályázatokon vett részt a katari villamosenergia-hálózat korszerűsítésében, a víztisztitás kapcsán pedig kiemelte, hogy magyar mérnökök és fejlesztők révén új technológiák alkalmazására nyílik lehetőség a Perzsa-(Arab-)öböl mentén fekvő arab országban.