Meglepő bérkülönbségek Magyarországon - íme, a friss lista!

Hazánkban a nők továbbra is jóval kevesebb pénzt vihetnek haza, mint a férfiak, a különbség átlagosan 21 százalék, de van, ahol eléri a 30 százalékot is – derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu bérfelmérés legújabb kutatásából, melyet a közeledő Nemzetközi Nőnap, valamint a március 5-i Egyenlő Fizetés Napja alkalmából készítettek.
Napi.hu, 2014. március 7. péntek, 13:56
Fotó: Napi.hu

A legfrissebb adatok szerint 2013-ban a férfiak bruttó átlagfizetése 220 ezer forint volt, míg a nőké 173 400 forint, így a különbség 21 százalék, ami egyébként jóval magasabb az európai 16 százaléknál - olvasható a Fizetesek.hu felmérésében.

A tanulmány megállapította azt is, hogy minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb lemaradásra számíthat a férfiakkal szemben. A legnagyobb differencia ugyanis a felsővezetők között mutatkozott, ahol a nők átlagosan 26 százalékkal kerestek kevesebbet férfi kollégáiknál, a középvezetők esetében pedig már jóval kisebb, 18 százalékos a lemaradás. A diplomás, de nem vezetői munkakörben dolgozó munkavállalók esetében 16 százalék a bérszakadék, míg az adminisztratív munkakörök esetében 12 százalék. Amennyiben a szakképzett munkaerőt és a szolgáltatási szférát nézzük, úgy már 19 százalékos bérlemaradást láthatunk, míg a legkisebb különbséget a segédmunkásoknál mutatott ki a kutatás, mégpedig 5 százalákot.

A legmagasabb különbséget, 30 százalékot a telekommunikáció, valamint az értékesítés és kereskedelem területén mérte a Fizetesek.hu, de 20 százalék feletti a különbség a gyártás, a bankügy és a jog kategóriájában is, míg a közgazdaság és a pénzügyek területén 18 százalék.

PozícióNő vs Férfi
Ügyvezető igazgató (Cégvezetés)-27%
Termelési vezető (Menedzsment)-26%
Logisztikai igazgató (Cégvezetés)-25%
Referens (Állami- és közszféra)-24%
Projektmenedzser (Menedzsment)-23%
Gazdasági/pénzügyi igazgató (Cégvezetés)-22%
Főszakács (Vendéglátóipar, idegenforgalom)-22%
Marketingmenedzser (Marketing, reklám, PR)-19%
Key Account Manager (Értékesítés)-18%
Ügyvéd (Jog)-17%
Gyógyszerész (Gyógyszeripar)0%
Pénzügyi elemző (Közgazdaság, pénzügyek, könyvelés)2%
Asszisztens (Adminisztráció)2%
Személyzeti vezető (Menedzsment)3%
Cukrász (Mezőgazdaság és élelmiszeripar)3%
Fogorvos (Egészségügy és szociális ellátás)8%
Egészségügyi nővér (Egészségügy és szociális ellátás)10%
Office manager (Adminisztráció)12%
Laboráns (Vegyipar, Egészségügy)15%
Bérszámfejtő (Közgazdaság, pénzügyek, könyvelés)22%
Recruiter, kiválasztási specialista (HR, munkaerő-fejlesztés)31%
Forrás: Fizetesek.hu

Minimális különbség - szinte azonos bérszint - mutatkozott az ügyféltámogatás, valamint a marketing, reklám, PR kategórián belül. Természetesen vannak olyan területek is, ahol a nők keresnek jobban: ilyen az ingatlan, illetve építőipar, az adminisztráció, a művészet, illetve a kultúra.

Az sem mindegy, hányan dolgoznak az adott területen

Ha a fizetéseket pozíciók és szakmák szerint hasonlítjuk össze, akkor némileg árnyaltabb képet kapunk. Az eredményeket ugyanis befolyásolja az is, hogy melyik nem képviselői dolgoznak többségben az adott területen. Köztudott, hogy a felsővezetésben leginkább férfiakat találni, ennek megfelelően az ügyvezető igazgatók 27 százalékkal, a pénzügyi igazgatók 25 százalékkal, a kereskedelmi igazgatók pedig 18 százalékkal kapnak kevesebbet, ha nők. Ezen kívül az olyan pozíciókban, mint a közigazgatási referens (24 százalék), a projektmenedzser (23 százalék), a szakács (22 százalék), az újságíró (18 százalék), az ügyvéd (17 százalék) is jelentős a gyengébbik nem lemaradása.

Más a helyzet a bérszámfejtők esetében, ahol 22 százalékkal, gyógyszerészeti laboránsok esetében 13 százalékkal, az office managereknél 12 százalékkal, az egészségügyi nővéreknél 10 százalékkal, az általános iskolai tanároknál 5 százalékkal keresnek többet a nők, hiszen ezekben a szakmákban ők vannak többségben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Gerbeera, 2014.03.23 21:21

Érdekes, ha egymás mellé teszem a cikkból ezt a két mondatot:

"A diplomás, de nem vezetői munkakörben dolgozó munkavállalók esetében 16 százalék a bérszakadék, míg az adminisztratív munkakörök esetében 12 százalék..."
...
Természetesen vannak olyan területek is, ahol a nők keresnek jobban: ilyen az ingatlan, illetve építőipar, az adminisztráció, a művészet, illetve a kultúra."

Az hogy lehet hogy az adminisztráció területén egyszerre kevesebbet, de néhány sorral lejjebb meg már az áll hogy többet keresnek a nők mint a férfiak?

Akkor most mi az igazság?
Nem lehet hogy csak kamu és csak megalapozatlan ferdítés, feminista hiszti ez az egész?

Beteszem ide is mégegyszer a hivatalos kutatások eredményét:

"A férfiak és a nők jövedelme a legfelső kvintilisek
kivételével gyakorlatilag azonos, másként: a nők több mint
10 százalékos jövedelemhátrányát egyedül a legnagyobb
jövedelműeknél tapasztalható egyenlőtlenség ?termeli
ki?
http://www.egyenlobanasmod.hu/tamop/data/TAMOP_EBH_1_szakertoi.pdf
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gerbeera, 2014.03.23 07:52

@amaramaistanna:

Az is gond ám, és felháborító, amikor valaki a tények ismerete nélkül csak úgy belehőzöng a vaklvilágba.
Ajánlom a következő linkeket:

Ideszúrom a TÁRKI kutatási összefoglalóját a témáról:
"A férfiak és a nők jövedelme a legfelső kvintilisek
kivételével gyakorlatilag azonos, másként: a nők több mint
10 százalékos jövedelemhátrányát egyedül a legnagyobb
jövedelműeknél tapasztalható egyenlőtlenség ?termeli
ki?
http://www.egyenlobanasmod.hu/tamop/data/TAMOP_EBH_1_szakertoi.pdf

Ez is tanulságos lehet:
"Ha az oktatásban és munkatapasztalatban egyre kisebb az eltérés a nemek között, akkor miért térnek el még mindig a férfiak és a nők fizetései jelentősen ?

erre a kérdésre keresi a választ Claudia Goldin, a Harvard kutatója az új tanulmányában...
A kutatás fő mondanivalója az, hogy a munka szervezésének és a munkahelyi jutalmaknak alkalmazkodniuk kell a társadalom és a technológia változásához.

Jelenleg ugyanis nagyon sok vállalat jutalmazza azokat a dolgozókat, akik mindig rendelkezésre állnak és képesek sokat dolgozni. És ezek többségében a

férfiak."
Bővebben itt olvasható:
http://index.hu/gazdasag/allas/2014/02/10/megfizetnek_a_nok_a_rugalmatlansagert

Ajánlom még ezt is:
?A nők férfiakkal szembeni hátránya az egész világon ismert jelenség, belénk van nevelve. Ezt az illúziót a bérekkel kapcsolatban is elfogadjuk, ezért engem

is meglepett, hogy a nők bérhátránya inkább kivétel, mint szabály.? ? Mondta Sík Endre a TÁRKI Társadalomkutató Intézet vezető kutatója, aki az Egyenlő

Bánásmód Hatóság által 2009 és 2013 között az Európai Unió támogatásával és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósított kutatás

eredményeiből vezette le megdöbbentő végkövetkeztetéseit."

A teljes cikk itt olvasható:
http://www.ferfihang.hu/2013/12/21/berkulonbseg-a-kiirthatatlan-feminista-hazugsag

Az erőszak témájában pedig ezeket ajánlom tanulmányozásra:

http://midra.uni-miskolc.hu/JaDoX_Portlets/documents/document_5512_section_826.pdf

Nők elleni erőszak: az Unió egészére kiterjedő felmérés
Kérdések és válaszok a felmérési módszerekről
http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-violence-against-women-survey-methodology-qa_hu.pdf
Na most ha valakit e módszertan szerint kérdeznek, nyilván rávághatja hogy érte erőszak.
Pl ha hallott már valaha disznó viccet, vagy gyerekkorában rávert az anyja a seggére.
Olcsó ferdítést ezeket férfiaktól elszenvedett bántalmazásnak, zaklatásnak beszámítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

amaramaistanna, 2014.03.08 08:23

Felháborító és megdöbbentő.A mai kormányzati éra alatt csak tovább nyílt az olló.Sajnos erről a hölgyek is tehetnek,mert hagyják.A férfiak,mire felnőnek,jórészük elfelejti ,hogy mennyi áldozatott hozott érte az édesanyja."Kíváló" és cinikus nőnapi ajándék.Hölgyeim és Uraim,azok akik tudják,hogy férfi és nő között csak a nemük és a fizikai erejük az eltérő,azok tudják,hogy nem szabad egy ilyen kormány pártjára szavazni,mint a Fideszé,akinek a képviselői-egyéb hiányosságuk mellett-még erőszakosak és verik a feleségüket ,barátnőjüket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mariska16, 2014.03.07 19:24

@toti72: Édesem! Ha te a gyermeknevelést láblóbálgatásnak gondolod,akkor kívánom, hogy minél többször részed legyen benne. Bár már előre sajnálnám azokat a gyerkőcöket, akiket te nevelsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toti72, 2014.03.07 19:18

Kevesebb munkáért, kevesebb bért!
Korábban mennek nyugdíjba, úgy hogy kevesebbet fizettek be, de azért évtizedekkel több ideig kapják a nyugdíjat.
Akár 9 évig gyesre mehetnek (helyesebben lábat lógatni és semmit tenni).

ELVTÁRSAK! Vezessük be a matriárchátust, hogy a GYENGÉBBIK nem is tudjon örülni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html