Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fizetések évek óta emelkednek országos átlagban, a béremelkedés a 19-29 éves korosztály jelentős részét is érinti: a K&H ifjúsági indexe szerint a fő- vagy mellékállásban dolgozó fiatalok fele érzékelt ebben pozitív változást.

A fiatalok többségének, 53 százaléknak főállásból van fizetése. A családtól kapott anyagi támogatásra a fiatalok 30 százaléka támaszkodik csak, míg az államtól kapott pénzügyi támogatás 19 százalékuk számára jelent bevételt. A mellékállásból, alkalmi munkából keresethez jutók aránya pedig 25 százalék - derül ki a felmérésből.

A hivatalos adatokból látható béremelkedés a fiatal felnőttek közül is sokakat érint. A fő- vagy mellékállásból származó fizetéssel rendelkező fiatalok fele érzékelte a saját nettó fizetése emelkedését 2017-ben. A nettó fizetés változását 43 százalékuk csak kisebb mértékűnek tartotta, 7 százalékuk szerint azonban nagyobb mértékű növekedést észlelt. Csökkenésről mindössze 11 százalék számolt be, 39 százaléknak pedig nem változott tavaly a nettó fizetése.

A béremelést tapasztaló fiatalok körében a leggyakoribb összeg a 11-20 ezer forint volt. Érdekes, hogy akik csak kisebb mértékűnek mondták a fizetésemelkedést, azoknak a nettó bére átlagosan 36 ezer forinttal növekedett.

A magyar fiatalok 30 százaléka a szülőktől kap rendszeresen támogatást, a korosztály fiatalabb tagjainál, a 19-25 éveseknél a szülői támogatás aránya ennél még nagyobb, 44 százalékos. Ezzel szemben a 26-29 éveseknél csak tízből csak egy megkérdezett szorult folyamatosan a szülei segítségére. A diákok több mint felét, 55 százalékát támogatják a szülei. Az aktív keresők viszont kevésbé szorulnak rá erre: mindössze minden hatodik fiatal - az érintettek 17 százaléka - kap pénzügyi segítséget a szüleitől - derül ki a felmérésből.

(Képünk illusztráció).