Meglepő erő a magyar kivitelben

Az autóexport még nem hozta meg az áttörést, azonban még így is az európai adósságválság és esetleges recesszió közepette meglepően jól teljesített a magyar kivitel. A mérsékelt importnövekedést a gyér belső fogyasztáson túl a csökkenő energiaigény is elősegítette.
NAPI, 2012. április 3. kedd, 09:00
Fotó: Napi.hu

A kivitel volumene januárban 5,8, a behozatalé 2,9 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál - derült ki a keddi KSH-közleményből. Az előzetes adatok az árhatást nem kiszűrő értéknövekedésnél euróban sorban 2, valamint 2,3 százalékos, forintban 14,4 és 14,8 százalékos növekedéssel számoltak.

Az aktívum euróban csökkent, a cserearány romlott

A kivitel értéke 1936 milliárd forint (6266 millió euró), a behozatalé 1808 milliárd forint (5847 millió euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 129 milliárd forintot (419 millió eurót) tett ki, 10 milliárd forinttal többet, azonban az árfolyamváltozás következtében 13 millió euróval kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

A külkereskedelmi termékforgalom egyenlegének alakulása

Forrás: KSH

 

A forgalom forintban mért árszínvonala importban 11,9, exportban 8,4 százalékkal emelkedett az előző év első hónapjához viszonyítva. A cserearány 3,1 százalékkal romlott. Az év első hónapjában a forint a dollárhoz képest 15,4, az euróhoz mérten 11,6 százalékkal gyengült.

Az autóexportnál még nem történt meg az áttörés

Átlagot meghaladó mértékben nőtt a heterogén összetételű feldolgozott termékek, az élelmiszerek, illetve a nyersanyagok mindkét irányú forgalma, illetve néhány gépipari termék (energiafejlesztő gép és berendezés, általános rendeltetésű ipari gép, villamos gép, villamos készülék és műszer) exportja. Ezzel szemben a híradás-technikai eszközök kereskedelme továbbra is jelentősen csökkent.

A legnagyobb súlyú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene mindkét forgalmi irányban némileg alatta maradt a 2011. év azonos havi szintjének. Folytatódott a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék, ezen belül is a tv-készülék és alkatrészexport volumenének tavaly május óta tartó jelentős visszaesése, bár az import csökkenése mérsékelt volt. Három meghatározó árucsoport − az energiafejlesztő gép és berendezés, az általános rendeltetésű ipari gép, illetve a villamos gép, villamos készülék és műszer − kivitelében kétszámjegyű volumenbővülést regisztrált a KSH, ugyanakkor a közúti járműé szinte alig változott. A Mercedes hivatalosan március végén nyitotta meg a gyárát, de az előtermelések már ekkor elkezdődtek, így hamarosan a külkerforgalomban is megjelenhet.

A gumigyártás dübörög, az energiaigényünk jelentősen csökkent

A feldolgozott termékek exportjának volumene 15,1, az importé 10,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitel volumene közel ötödével, a behozatalé mintegy tizedével emelkedett. Átlagot meghaladó mértékben nőtt a vas és acél, illetve a fémtermékek mindkét irányú forgalmának, továbbá a gumigyártmány exportjának volumene. Az utóbbi árucsoport importja nem érte el a bázisszintet, ezzel szemben a gumigyártás alapanyagául szolgáló nyersgumi behozatalában jelentős növekmény realizálódott.

A külkereskedelmi forgalom kivitelének és behozatalának volumenindexe
(százalék, előző év azonos időszaka = 100)

Forrás: KSH

 

Az energiahordozók importvolumene 7,8 százalékkal volt kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék, valamint természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene - az energiaárak 30 százalékot meghaladó emelkedése mellett - több mint 10 százalékkal esett vissza.

A dél-amerikai aszály húzta fel a gabonaexportot

2012 első hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének és behozatalának volumene egyaránt közel tizedével nőtt a 2011. januárihoz viszonyítva. Az előző hónapok csökkenő trendjét követően a gabona és gabonakészítmény exportjában kétszámjegyű volumenbővülés volt tapasztalható. Ezen belül a legnagyobb részarányt képviselő kukoricakivitel értékének emelkedését a dél-amerikai aszály miatti jelentős árnövekedés, a búzáét a mennyiségi változás határozta meg.

Az importban egyszámjegyű volt a visszaesés a hús és húskészítmény, a tejtermék és tojás, valamint a zöldségféle és gyümölcs árucsoportoknál, ezzel szemben a cukor, cukorkészítmény és méz behozatalának volumene több mint kétszer, az állati takarmányé harmadával volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Tovább növekedett az EU-n kívüli országokkal szembeni egyenleg

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2012. januárjában a kivitelben 3,9, a behozatalban 5,6 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma forintban az unió egészét nézve alig változott.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 12,3 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé némileg elmaradt a tavaly januári szinttől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 151 milliárd forint volt, 12 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011 első hónapjában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SzaszaG, 2012.04.03 15:33

@megalodon:
Egyébként eleve a GNP-t is kellene használni a GDP mellett, nem csak a GDP-vel dobálózni mindig. Sokkal pontosabb képet mutatna, hogy hova is tartunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.04.03 15:17

@Bhole: A GDP esetében valóban létezik a reál GDP is (ahol elöző évi árak alapján indexálnak) meg a nominális gdp ahol pl. simán a valós árakon számolják ki, tehát maliciózus megjegyzésed helyes volt félrevezető a példa... viszont ezeknél az export import dolgoknál... hát nem tudom... van reál export növekedés ??? meg reál import növekedés ??? vagy csak nominálisan nézték.... (lehet hogy van akkor vállalom, hogy hülye vagyok :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rk-koma, 2012.04.03 14:42

Az egyenleg euróban is javult. Annak az inflációja pedi 3% alatt van. (forrás: http://www.tradingeconomics.com/euro-area/inflation-cpi)
De mit számít az infkáció, ha a többletet ?, vagy $ hitel törlesztésre akarjuk fordítani?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.04.03 14:19

Ha dr. Megalodon visszamegy az ötödik osztályba és elmondja, hogy most már dr. elvtárs, akkor lehet a matek kettesét is kijavitják visszamenőleges hatállyal. Egyesre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2012.04.03 14:17

Természetesen a statisztikusok mind hülyék és nem értenek a matematikához, hogy inflációval korrigálják a GDP adatokat és ipari termelést. Kérjük fel dr. Megalodon dr. elvtárs dr.-t statisztikai szakértőnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html