A kivitel volumene januárban 5,8, a behozatalé 2,9 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál - derült ki a keddi KSH-közleményből. Az előzetes adatok az árhatást nem kiszűrő értéknövekedésnél euróban sorban 2, valamint 2,3 százalékos, forintban 14,4 és 14,8 százalékos növekedéssel számoltak.

Az aktívum euróban csökkent, a cserearány romlott

A kivitel értéke 1936 milliárd forint (6266 millió euró), a behozatalé 1808 milliárd forint (5847 millió euró) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 129 milliárd forintot (419 millió eurót) tett ki, 10 milliárd forinttal többet, azonban az árfolyamváltozás következtében 13 millió euróval kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.

A külkereskedelmi termékforgalom egyenlegének alakulása

Forrás: KSH

 

A forgalom forintban mért árszínvonala importban 11,9, exportban 8,4 százalékkal emelkedett az előző év első hónapjához viszonyítva. A cserearány 3,1 százalékkal romlott. Az év első hónapjában a forint a dollárhoz képest 15,4, az euróhoz mérten 11,6 százalékkal gyengült.

Az autóexportnál még nem történt meg az áttörés

Átlagot meghaladó mértékben nőtt a heterogén összetételű feldolgozott termékek, az élelmiszerek, illetve a nyersanyagok mindkét irányú forgalma, illetve néhány gépipari termék (energiafejlesztő gép és berendezés, általános rendeltetésű ipari gép, villamos gép, villamos készülék és műszer) exportja. Ezzel szemben a híradás-technikai eszközök kereskedelme továbbra is jelentősen csökkent.

A legnagyobb súlyú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene mindkét forgalmi irányban némileg alatta maradt a 2011. év azonos havi szintjének. Folytatódott a híradás-technikai hangrögzítő és -lejátszó készülék, ezen belül is a tv-készülék és alkatrészexport volumenének tavaly május óta tartó jelentős visszaesése, bár az import csökkenése mérsékelt volt. Három meghatározó árucsoport − az energiafejlesztő gép és berendezés, az általános rendeltetésű ipari gép, illetve a villamos gép, villamos készülék és műszer − kivitelében kétszámjegyű volumenbővülést regisztrált a KSH, ugyanakkor a közúti járműé szinte alig változott. A Mercedes hivatalosan március végén nyitotta meg a gyárát, de az előtermelések már ekkor elkezdődtek, így hamarosan a külkerforgalomban is megjelenhet.

A gumigyártás dübörög, az energiaigényünk jelentősen csökkent

A feldolgozott termékek exportjának volumene 15,1, az importé 10,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitel volumene közel ötödével, a behozatalé mintegy tizedével emelkedett. Átlagot meghaladó mértékben nőtt a vas és acél, illetve a fémtermékek mindkét irányú forgalmának, továbbá a gumigyártmány exportjának volumene. Az utóbbi árucsoport importja nem érte el a bázisszintet, ezzel szemben a gumigyártás alapanyagául szolgáló nyersgumi behozatalában jelentős növekmény realizálódott.

A külkereskedelmi forgalom kivitelének és behozatalának volumenindexe
(százalék, előző év azonos időszaka = 100)

Forrás: KSH

 

Az energiahordozók importvolumene 7,8 százalékkal volt kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék, valamint természetes és mesterséges gáz behozatalának volumene - az energiaárak 30 százalékot meghaladó emelkedése mellett - több mint 10 százalékkal esett vissza.

A dél-amerikai aszály húzta fel a gabonaexportot

2012 első hónapjában az élelmiszerek, italok, dohánytermékek kivitelének és behozatalának volumene egyaránt közel tizedével nőtt a 2011. januárihoz viszonyítva. Az előző hónapok csökkenő trendjét követően a gabona és gabonakészítmény exportjában kétszámjegyű volumenbővülés volt tapasztalható. Ezen belül a legnagyobb részarányt képviselő kukoricakivitel értékének emelkedését a dél-amerikai aszály miatti jelentős árnövekedés, a búzáét a mennyiségi változás határozta meg.

Az importban egyszámjegyű volt a visszaesés a hús és húskészítmény, a tejtermék és tojás, valamint a zöldségféle és gyümölcs árucsoportoknál, ezzel szemben a cukor, cukorkészítmény és méz behozatalának volumene több mint kétszer, az állati takarmányé harmadával volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Tovább növekedett az EU-n kívüli országokkal szembeni egyenleg

Az Európai Unió országaival folytatott kereskedelem volumene 2012. januárjában a kivitelben 3,9, a behozatalban 5,6 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma forintban az unió egészét nézve alig változott.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export volumene dinamikusan, 12,3 százalékkal bővült, ugyanakkor az importé némileg elmaradt a tavaly januári szinttől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 151 milliárd forint volt, 12 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011 első hónapjában.