BUX
39006

Meglepő húzás a kormánytól: továbbpasszolják a KT 825 millióját

Rogán Antal fideszes képviselő módosító indítványa szerint nem az eredeti címzettnél, a Magyarországi Cigányokért Közalapítványnál landolna a Költségvetési Tanácstól elvont 825,5 millió forint, hanem a közigazgatási tárca fennhatósága alá kerülne.

NAPI, 2010. december 3. péntek, 17:25

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnökének módosító indítványa 1,1255 milliárd forinttal növelné meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) 2011-es költségvetését. Ebből az összegből - a Roma Sajtóközpont (RSK) parlamenti értesülései szerint - 825,5 millió forint az elsorvadásra ítélt Költségvetési Tanács (KT) 835,5 milliós büdzséjéből származik. Ez egyben azt jelenti, hogy ezt a pénzt - szemben az eredeti tervekkel - mégsem a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) kapná meg.Amint arról beszámoltunk, a KT elleni pénzügyi támadás a MACIKA egykori elnöke, Varga József fideszes képviselő indítványával kezdődött: a honatya javasolta, hogy a 825,5 milliós összeg az alapítványhoz kerüljön.

A módosító indoklása szerint a "2010. évhez képest 2011-ben jelentősen csökken a lemorzsolódást akadályozó oktatási programok finanszírozása. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány által finanszírozott ösztöndíjak megszűnnek, egyidejűleg jelentősen csökken az Útravaló programra tervezett költségvetési támogatás és bizonytalan a Munkaerőpiaci Alap terhére megvalósítandó Út a szakmához alprogram finanszírozása is. A tanulók iskolai lemorzsolódását csökkentő oktatási programok minőségének és eredményességének növeléséhez, támogató szolgáltatások kialakításához, újabb tanulói évfolyamok, csoportok bevonásához, továbbá az EU 2020 stratégia lemorzsolódási mutatójához kapcsolódó tagállami vállalás teljesítéséhez szükség van újabb 1,1255 Mrd Ft bevonására".A módosító arra nem tér ki, hogy a szóban forgó 1,1255 milliárd oroszlánrészét a KT-tól elvont pénzek tennék-e ki, sőt, a mellékelt táblázat szerint ezt az összeget a KIM kezelésében lévő roma ösztöndíj programokra szánja.Az RSK viszont úgy tudja, a 825,5 millió forint egészen pontosan a KIM-hez tartozó Wekerle Sándor Alapkezelőhöz kerül. Ennek elődje az előző kormány idején az akkori oktatási tárcához tartozott, és Támogatáskezelő Igazgatóság néven működött. A KIM honlapja szerint a november 27-én létrehozott Wekerle Sándor Alapkezelő készíti elő és bonyolítja le a minisztériumhoz rendelt, hazai költségvetési forrásból megvalósuló egyházi, nemzetiségi, kisebbségi és társadalmi felzárkózással kapcsolatos pályázatokat. Emellett szintén a Wekerle Sándor Alapkezelőnél lesz a szegény diákokat segítő felsőoktatási Bursa Hungarica, valamint a köz- és felsőoktatási Útravaló ösztöndíjprogram. A Roma Sajtóközpont parlamenti forrásból származó információi szerint a MACIKA jövőre csak romákat célzó kulturális programokat támogathat majd.