Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 40 hazai középiskola 1530 diákjának bevonásával vizsgálta a végzős középiskolai diákok főbb érdeklődési területeit a METU pályaorientációs kutatása. A 2016. november 15. és 2017. január 15. között készült felmérés válaszadóinak 10 százaléka Budapesten, míg 90 százaléka vidéki iskolákban tanul.

A kutatás keretében a végzős középiskolások az érdeklődési körüket érintő 64 kérdés megválaszolásával megismerhették, hogy milyen foglalkozási terület iránt van a legnagyobb affinitásuk. A válaszok értékelése alapján a magyar diákok a tudományos és technikai, a kommunikációs és művészeti területeken, valamint az emberközpontú szakmákban szeretnének érvényesülni, míg a rendszereken és folyamatokon alapuló foglalkozások kevésbé vonzóak a számukra.

A METU felmérése alapján a vidéki fiatalok a szakmákat tekintve komolyabb érdeklődést mutatnak a tervezés és a kreativitás iránt (építész, divat-, jelmez-, kirakattervező, fotóművész, grafikus), mint budapesti kortársaik. A fővárosi diákok körében ezzel szemben erősebb az elméleti, kutatói beállítottság, így nyitottabbak a fizika, a biológia és az orvostudomány felé.

A tanulmány egyik fő megállapítása, hogy a vidéki fiatalok nagyobb eséllyel választják az emberközpontú szakmákat, mint a budapesti középiskolai diákok.