Augusztusban a fogyasztói árszínvonal csupán 3,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit úgy, hogy havi összevetésben átlagosan 0,6 százalékkal csökkentek az árak.

Ez jóval kisebb az elemzői várakozásnál - és tavaly június óta a legalacsonyabb értéknek számít -, a Napi-konszenzus ugyanis a júliusi 4 százalékos drágulás után augusztusban 4,1 százalékos inflációval számolt.


Forrás: KSH

Az elemzők számára az idényáras élelmiszerek árának alakulása okozhatott meglepetést, ezt ugyanis az időjárás miatt nehéz jól eltalálni - kommentálta a KSH által közölt és a szakértői prognózis közötti eltérés lehetséges okait Kollár Beáta, a statisztikai hivatal szakértője.

Hozzátette: havi összevetésben a szeszesitalok, dohány árufőcsoporton és a szolgáltatásokon kívül gyakorlatilag mindenhol árcsökkenés következett be.

Az élelmiszerek júliushoz képest 1,9 százalékkal lettek olcsóbbak augusztusban, ezen belül az idényáras kör közel 14 százalékos esést mutatott. A háztartási energia is olcsóbb lett, 1,2 százalékkal, amit alapvetően az okozott, hogy most került elszámolásra az elektromos energia árának július 1-jétől érvényes 3,6 százalékos csökkenése. Mindezen túl az üzemanyagok ára is lejjebb ereszkedett, 0,7 százalékkal, a ruházkodási cikkek pedig - a nyári kiárusítások miatt - 1,5 százalékkal lettek átlagosan olcsóbbak.


Kollár Beáta arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az idényáras élelmiszerek havi összevetésben jelentős árcsökkenést mutattak, az egy évvel korábbihoz viszonyítva így is jelentős volt a drágulás. 
E kör több mint 37 százalékos áremelkedésével szemben tavaly augusztushoz képest tíz százalék körüli mértékben lett olcsóbb az étolaj, a cukor és a liszt, miközben a sertéshúsért 6,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel korábban. Lefelé húzta az éves árindexet továbbá a tartós fogyasztási cikkek és a ruházati termékek árcsökkenése is.

Markáns árcsökkenés volt megfigyelhető a piaci szolgáltatások terén, ami - egybevetve a korábbi tendenciával - azt valószínűsíti, hogy a júliusi adat csak egyszeri kilengés lehetett - kommentálta a jelentést Samu János, a Concorde elemzője. Hozzátette: az utazási díjak szintén negatívan érintették az árindexet, csakúgy, mint a szabályozott árak, ahol a magas tavalyi bázis is meghatározó szerepet játszik.