A múlt havi meglepetés után ezúttal sem alakult a várakozásoknak megfelelően a hazai infláció: a januári ugrást februárban számottevő, a prognózisoknál is jelentősebb korrekció követte.



A KSH adatai szerint februárban havi összevetésben 0,3 százalékkal nőtt a fogyasztói árszínvonal, ezzel az éves infláció 5,7 százalék lett, ami alacsonyabb, mint a Napi elemzői konszenzusában szereplő 5,9 százalékos prognózis.

Amint arról beszámoltunk, a januári árindex a prognosztizált 5,8 százaléknál jóval nagyobb, 6,4 százalék lett, felülmúlva a legmerészebb elemzői várakozásokat is.

A szezonálisan kiigazított magindex havi összevetésben 0,1 százalékos csökkenést mutatott, ezzel az éves maginfláció 4,8 százalék lett.

Az adóváltozások hatását kiszűrve januárhoz képest 0,3 százalékkal nőtt az árszínvonal, éves összehasonlításban mindössze 1,6 százalék volt a növekedés.

A nyugdíjas fogyasztói árindex havi szinten megegyezett a fő adattal, az éves pedig egy százalékponttal múlta alul.


A januári kilengés után törvényszerűen jött a korrekció, de igazi meglepetéssel egyik részterület árai sem szolgáltak - kommentálta az adatokat Mináry Borbála, a KSH szakértője.

Hozzátette: a szolgáltatások drágultak a legtempósabban, ahogy erre a távolsági közlekedés tarifáinak és a szerencsejátékok áremelkedésének láttán számítani is lehetett. Az energiaárak terén megjelent a gázárnövekedés azon része, ami kimaradt a januári árindexből, de ezt ellensúlyozni tudta a távhőáfa-csökkentés maradékának beépülése. Ezzel az év eleji energiaár-változások már teljesen megjelentek a fogyasztói árindexben - mondta Mináry.

Bár az év eleji jövedékiadó-emelés a dohányárukat is érintette, az árakban ez még csak kismértékben jelent meg, mivel a gyártók a zárjegyekből, a nagykereskedők pedig a korábban készült termékekből spájzoltak be. A hivatal tapasztalatai szerint a dohányáruknál ez a spájzolási hatás kb. hat hónapig tart, azaz fél évbe tellik, amíg egy-egy adóemelés átgyűrűzik a fogyasztói árakba. Ezek a hatások ráadásul most egymásba érnek, hiszen tavaly júliusban is volt egy, az áfaemeléssel együtt végrehajtott jövedékiadó-emelés.