Meglepő magyar adat jött - a trafiktörvény a ludas?

A várakozásoktól elmaradó szeptemberi kiskerforgalmat a dohányértékesítési rendszer átalakítása is magyarázhatja.
Napi.hu, 2013. november 6. szerda, 09:56
Fotó: Napi.hu

A szeptemberi kiskerforgalmi adat lényegesen gyengébb lett a vártnál, havi összevetésben a kiskereskedelmi értékesítések megközelítően 1,5 százalékkal csökkenhettek az előző havihoz képest - kommentálta a KSH jelentését Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Szerinte ez igencsak meglepő, mivel nem tükrözi a fokozatosan javuló fogyasztói bizalmat, valamint a 38 éves inflációs mélypont miatt megugró reálbérek pozitív hatását.

Amint arról beszámoltunk, az augusztusihoz képest jelentősen fékezett szeptemberben a hazai kiskereskedelem, a szerény növekedés mögött kizárólag az üzemanyagfogyasztás emelkedése áll.

Az elemző szerint a dohánytermékek értékesítésének átalakítása talán némi magyarázatot adhat, a trafikrendszer ugyanis valamelyest visszavethette az élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmát, miközben a dohánytermékek (legális) forgalmának meredek visszaesése miatt ezt nem ellensúlyozza a trafikok forgalmának a várakozásoktól elmaradó felfutása. A bérek és nyugdíjak idei reálnövekedése miatt azonban a kiskereskelmi forgalom az év hátralevő részében gyorsabb növekedést mutathat, ami a negyedik negyedévben bázishatások, a pedagógus és egészségügyi béremelések, valamint a további háztartási energiaár csökkentés miatt jelentősebb mértékben gyorsulhat, így a kiskereskedelmi forgalom növekedése az utolsó negyedévben megközelítheti a 4 százalékot Suppan szerint. Hozzátette: idén összességében a kiskereskedelmi forgalom növekedése kissé meghaladhatja az 1 százalékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK